Η απόξεση μήτρας ή απόξεση ενδομητρίου αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ιατρικές πράξεις στη γυναικολογία. Είναι μια απλή, γρήγορη και ασφαλής χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιεί ο γυναικολόγος με σκοπό είτε να εκκενώσει τη μήτρα (για παράδειγμα, από πολύποδες ή υπολείμματα κύησης) είτε να αφαιρέσει μέρος του ενδομητρίου για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους, συνήθως για τη λήψη βιοψίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από υστεροσκόπηση. Η επέμβαση αυτή συστήνεται σε περιπτώσεις όπως ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα, ανώμαλη πάχυνση του ενδομητρίου, αποβολή ή παλίνδρομη κύηση, πολύποδες, υπογονιμότητα και φλεγμονές.

Κατά την απόξεση, ο γυναικολόγος, μετά από διαστολή του τραχήλου της μήτρας, απομακρύνει ιστούς από το εσωτερικό της μήτρας. Αυτό γίνεται είτε με αναρρόφηση, είτε με ειδικά εργαλεία που ονομάζονται ξέστρα. Η απόξεση της μήτρας θεωρείται χειρουργείο μιας ημέρας. Διαρκεί συνήθως 10-15 λεπτά, αλλά η ασθενής παραμένει περισσότερο στο νοσοκομείο, για παρακολούθηση.

Δεν γίνονται τομές ή ράμματα. Μετεγχειρητικά η ασθενής ενδέχεται να νιώσει ενοχλήσεις περιόδου (πόνους ή κράμπες και μικρή ροή αίματος), αλλά κατά κανόνα μπορεί να επιστρέψει σπίτι μέσα σε λίγες ώρες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χορηγείται αντιβιοτικό για λίγες ημέρες για την αποφυγή λοιμώξεων. Μετά τη επέμβαση οι ασθενείς προτείνεται να αποφύγουν για μερικές εβδομάδες τη σεξουαλική πράξη, το κολύμπι και τη χρήση ταμπόν ή κολπικών πλύσεων. Στις ασθενείς πριν την εμμηνόπαυση, ενδέχεται η επόμενη περίοδος μετά την επέμβαση, να έλθει με μερικές μέρες διαφορά από το κανονικό, είτε νωρίτερα είτε αργότερα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις θα επανέλθει κανονικά στη συνέχεια.