Τι είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα;

Είναι το υπερηχογράφημα που εκτελείται με μια κεφαλή υπέρηχων η οποία τοποθετείται στον κόλπο της γυναίκας. Χρησιμοποιείται για την εξέταση των εσωτερικών οργάνων της γυναίκας (μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών), καθώς και του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Το υπερηχογράφημα είναι μια ασφαλής, ακριβής, μη επεμβατική και ανώδυνη διαγνωστική τεχνική.

Απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

Το κολπικό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της γυναίκας.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Η γυναίκα θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει στην γυναικολογική καρέκλα (boom). Η κεφαλή, για την προστασία της γυναίκας, καλύπτεται με ένα προφυλακτικό και τοποθετείται ειδικό τζελ υπερήχων. Στη συνέχεια, τοποθετείται μαλακά στον κόλπο της γυναίκας. Η κεφαλή υπερήχων λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα και λαμβάνει τις αντανακλάσεις τους πάνω στα κοιλιακά όργανα. Στη συνέχεια ένας υπολογιστής επεξεργάζεται τα κύματα αυτά και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γιατρός μπορεί να δει άμεσα την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και η εξεταζόμενη σε μία οθόνη.

Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αισθάνεται η γυναίκα ασφαλής, ήρεμη και ενημερωμένη για τα ευρήματα του γιατρού. Περιγράφονται τα όργανα της πυέλου όπως αυτά απεικονίζονται με το υπερηχογράφημα και εξηγείται η φυσιολογική ανατομία πριν να αναλυθούν πιθανά προβλήματα που εντοπίζονται.

Πως αισθάνομαι κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Η εξέταση είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ήπια δυσφορία από την πίεση της κεφαλής του υπερήχου στα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου, ιδιαίτερα αν υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή. Η συνεργασία της γυναίκας είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της εξέτασης. Μόνο ένα μικρό τμήμα της κεφαλής του υπερήχου τοποθετείται στον κόλπο.

Γιατί γίνεται η εξέταση;

Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστούν τα αιτία ορισμένων μορφών υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας, καθώς και προβλήματα διαταραχών της εμμήνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών.

Ακόμη μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή υπερηχογραφήματος για την απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, παρέχοντας εξαιρετικές δυνατότητες στο γιατρό να διαγνώσει πιθανές παθολογικές καταστάσεις των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, όπως:

  • Παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, αδενομύωση)
  • Κύστεις και όγκους των ωοθηκών, έλεγχος ωοθηκικής εφεδρείας
  • Πυελική φλεγμονή (π.χ. υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα)
  • Αίτια υπογονιμότητας - δυσπλασίες μήτρας (μερική αγενεσία ή υποπλασία, μονόκερος μήτρα, δίδελφυς μήτρα, δίκερος μήτρα, τοξοειδής (καρδιόσχημη) μήτρα, μήτρα με διάφραγμα)
  • Η κυκλική ανάπτυξη των ωοθυλακίων και του ενδομητρίου, μπορούν να αξιολογηθούν με ακρίβεια, σε διάφορες φάσεις του καταμήνιου κύκλου.

Διακολπικό υπερηχογράφημα και κύηση

Το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός καθώς και διαφόρου βαθμού δυσπλασίες μπορούν να παρατηρηθούν εύκολα. Κατά το πρώτο τρίμηνο (μέχρι την 11η με 12η εβδομάδα) η θέση του εμβρύου είναι τέτοια που καθιστά το διακολπικό υπερηχογράφημα ιδανική εξέταση για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου και για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων ή καταστάσεων που αφορούν μια αρχόμενη κύηση όπως:

  • Εξωμήτρια κύηση
  • Πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα)
  • Αποβολές
  • Αποκόλληση πλακούντα.
  • Aνωμαλίες του ωχρού σωματίου της εγκυμοσύνης.

Επίσης χρησιμοποιείται και μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης για τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου και για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του πλακούντα.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

Δεν υπάρχει καμία επιβλαβής επίδραση του υπερηχογραφήματος. Δεν υπάρχει έκθεση σε κανενός είδους ακτινοβολία, παρά μόνο ήχων υψηλής συχνότητας, που δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Κάνω τακτικά Τεστ Παπανικολάου. Είναι απαραίτητο να κάνω και υπερηχογράφημα;

Με το υπερηχογράφημα παίρνουμε πληροφορίες που δεν μπορεί να μας δώσει το Τεστ Παπανικολάου και η κλινική εξέταση, επομένως είναι απαραίτητο η εξέταση να συμπληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα.

Είναι αναγκαίο μετά την εμμηνόπαυση;

Ακόμη και μετά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, είναι δυνατόν να εμφανιστούν προβλήματα που αφορούν τη μήτρα και τις ωοθήκες. Το υπερηχογράφημα βοηθάει στην πρώιμη διάγνωση και στην κατάλληλη αντιμετώπιση τους. Ο γυναικολόγος, σας ανάλογα με το ιστορικό, θα καθορίσει πόσο συχνά και μέχρι ποια ηλικία είναι απαραίτητος ο ανάλογος έλεγχος.