Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μάθετε ποιοι είναι αυτοί και τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος!

θηλασμός

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως το να περιμένετε καιρό για να ξεκινήσετε το θηλασμό ή το να μη θηλάζετε αρκετά συχνά.

Μπορεί ακόμα να την προκαλέσει και η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως και κάποια χειρουργική επέμβαση στο μαστό στην οποία έχετε υποβληθεί στο παρελθόν.

Παράγοντες, όπως ο πρόωρος τοκετός, η παχυσαρκία της μητέρας ή ο ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος.

Για τις περισσότερες γυναίκες, όμως, το πρόβλημα είναι η διανομή και όχι η παραγωγή γάλακτος. Παράγουν, δηλαδή, άφθονο γάλα αλλά για κάποιον λόγο, π.χ. λάθος τεχνική τοποθέτησης του μωρού ή προσκόλλησης του στόματός του στον μαστό, το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό γάλα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε. Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ανησυχούν για χαμηλή παραγωγή γάλακτος, η ανεπαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι σπάνια περίπτωση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες παράγουν 1/3 περισσότερο μητρικό γάλα απ’ όσο συνήθως θα πιουν τα μωρά τους.

θηλασμός

Τι πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος

Θηλάστε όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τον τοκετό

Αν περιμένετε πάρα πολύ καιρό για να ξεκινήσετε το θηλασμό, αυτό μπορεί να συμβάλλει στην χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος. Κρατήστε το δέρμα του μωρού σας πάνω στο δέρμα σας, αμέσως μετά τη γέννησή του και κατά πάσα πιθανότητα θα θηλάσετε μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.

Θηλάζετε συχνά

Για τις πρώτες λίγες εβδομάδες θηλάζετε το μωρό σας τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις ώρες όλο το 24ωρο. Όταν θηλάζετε αραιότερα αυτό μπορεί να προκαλέσει χαμηλή παραγωγή γάλακτος. Θηλάζοντας συχνά διεγείρετε το σώμα σας να παράγει περισσότερο γάλα.

Προσπαθήστε να θηλάζετε και από τα δύο στήθη

Σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα στο να θηλάζει το μωρό μόνο από το ένα στήθος, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε η παραγωγή γάλακτος που έχετε θα μειωθεί. Θηλάζετε και από τα δύο στήθη για να ανακουφίσετε την πίεση και να προστατέψετε την παροχή γάλακτος μέχρι να αρχίσει το μωρό σας να παίρνει περισσότερο γάλα σε κάθε γεύμα του. Φροντίστε να προσφέρετε και τους δύο μαστούς σε κάθε θηλασμό, αφού όμως έχεις αδειάσει πλήρως η μία πλευρά. Την επόμενη φορά προσφέρετε πάντα πρώτο το πιο «γεμάτο» στήθος.

Να αντλείτε το γάλα

Μην παραλείπετε να αντλείτε το γάλα από το στήθος σας Αν είστε αναγκασμένη να λείπετε αρκετά μακριά από το μωρό σας, αντλείστε το γάλα από το στήθος σας για να βοηθήσετε στην προστασία της παραγωγής του γάλακτος.

Μην προσφέρετε στο μωρό γάλα φόρμουλας

Μην προσφέρετε στο μωρό γάλα εμπορίου, εκτός αν το συστήσει ο παιδίατρος επειδή το μωρό χρειάζεται επιπλέον γάλα.

Μην ξεκινήσετε νωρίς την πιπίλα

Εάν επιλέξετε να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα, είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Αυτό θα σάς δώσει χρόνο για να δημιουργήσετε μια κανονική ρουτίνα θηλασμού, που θα βοηθήσει στην σωστή παραγωγή μητρικού γάλακτος. Η πιπίλα αντενδείκνυται, ιδιαίτερα αν το μωρό κλαίει επειδή πεινάει, γιατί μπορεί να βρίσκει «παρηγοριά» στην πιπίλα και να χάνει γεύματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος. Αντίθετα, το ρούφηγμα του μωρού την ενεργοποιεί.

Αν το μωρό σας κοιμάται ενώ θηλάζει ...

Ίσως πρέπει να το ξυπνάτε και να το παροτρύνετε να θηλάζει πιο ζωηρά. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να το αλλάζετε πλευρές συχνά ή ακόμα και να το ξεντύνετε, ή να το αλλάζετε και να συνεχίζετε μετά τον θηλασμό. Επίσης μπορείτε να παίζετε με τα ποδαράκια του μωρού για να το κρατήσετε ξύπνιο, μικρές κινήσεις είναι αρκετές.

Δώστε προσοχή στα διάφορα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Ο γιατρός σας μπορεί να σάς προειδοποιήσει σχετικά. Μην παίρνετε κανένα φάρμακο πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας (μαιευτήρα/παιδίατρο).

Αποφύγετε το αλκοόλ και την νικοτίνη

Πίνοντας μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσετε την παραγωγή γάλακτος. Το κάπνισμα μπορεί να έχει ανάλογο αποτέλεσμα.

Άγχος - Στρες - Κούραση - Κατάθλιψη

Το άγχος, το στρες, η κούραση αλλά ακόμα και η κατάθλιψη, την οποία μπορεί συχνά να μην αντιλαμβάνεται η ίδια η μαμά, είναι αιτίες που μπορεί να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Σε τέτοιες περιπτώσεις το περιβάλλον της μητέρας μπορεί να βοηθήσει, είτε προτείνοντας τρόπους για να μειωθεί το στρες και η κούραση, είτε κατευθύνοντάς την σε κάποια ομάδα στήριξης θηλαζουσών μητέρων.

Κακή διατροφή

Η κακή διατροφή μπορεί, επίσης, να παίξει ρόλο στη μείωση ή την πυκνότητα του γάλακτος. Φροντίστε, λοιπόν, να τρέφεστε και κυρίως να ενυδατώνεστε καλά (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) και ρωτήστε τη σύμβουλο θηλασμού ή τον γιατρό σας για γαλακταγωγές ουσίες (π.χ. μάραθος, μαγιά μπύρας, βρώμη) που θα μπορούσαν να τονώσουν την παραγωγή γάλακτος.Προσοχή όμως, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί η υπερκατανάλωση αυτών των ουσιών μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το γάλα σας λιγοστεύει

Αν πραγματικά το γάλα σας λιγοστεύει, ίσως πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας, καθώς ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.

Θυμηθείτε: Η διατήρηση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Σήμερα έχει πλέον, μετά από πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, αποδειχθεί, ότι όσο πιο συχνά θηλάζει κανείς, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται από το στήθος. Ισχύει δηλαδή ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς. Όταν κανείς σεβαστεί τους ρυθμούς του παιδιού και θηλάζει κάθε φορά που το παιδί δείχνει σημάδια πείνας, τότε το στήθος παράγει αρκετή ποσότητα γάλακτος, για να καλύψει τις ανάγκες του.