Θα γίνετε γονείς. Αυτές τις λέξεις πρέπει πρώτα να τις συνειδητοποιήσετε. Ευτυχώς η φύση μάς δίνει 9 μήνες για να προετοιμαστούμε!

Μόλις έμαθες πως είσαι έγκυος. Τι όμορφη στιγμή! Αλλά αμέσως αναρωτιέσαι, είμαι έτοιμη να γίνω μαμά; Θα γίνουμε καλοί γονείς ; Θα νιώσω αυτό που λέμε μητρικό ένστικτο; Έχεις 9 μήνες μαζί με τον σύντροφο σου για να οργανώσετε την ζωή σας για το μωρό σας.

Η αναμονή ενός μωρού είναι μία όμορφη, γλυκιά περίοδος. Από την άλλη είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβάσαι, να έχεις ανησυχίες και πολλές απορίες.

Θα γίνουμε γονείς

Θα γίνω μαμά, αυτό μαθαίνεται;

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος μεγάλων αλλαγών: το σώμα σου αλλάζει, οι ορμόνες στήνουν τρελό χορό και εσύ γίνεσαι ασυνήθιστα ευαίσθητη. Αισθάνεσαι κουρασμένη, αν είσαι από τις άτυχες έχεις ναυτίες και εμετούς. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές που πανικοβάλλεσαι και στιγμές που πλέεις σε πελάγη ευτυχίας. Ακόμη και αν η εγκυμοσύνη σου είναι απόλυτα ομαλή είναι αναμενόμενο ότι θα έχεις διακυμάνσεις στην διάθεση σου.

Μην απελπίζεσαι, γιατί έχεις πολύ καιρό να ρωτήσεις, να ενημερωθείς, να προετοιμαστείς. Σιγά σιγά θα λύνονται οι όποιες απορίες σου και δεν θα πανικοβάλλεσαι πια στην σκέψη ότι θα γίνεις μαμά. Ρώτησε τον γυναικολόγο σου, ή κάποια μητέρα που εμπιστεύεσαι, καμία απορία δεν είναι χαζή. Θα δεις πως όταν μιλήσεις με κάποια φίλη σου που είναι ήδη μητέρα, με κάποια συνάδελφο, ή ακόμη και με τη μαμά σου, πως όλες είχαν τις ίδιες απορίες και φόβους.

Και τι γίνεται με τον μπαμπά;

Για τον σύντροφο σου, η εγκυμοσύνη σου είναι μία εμπειρία επίσης μοναδική. Ακόμη όμως και αν παρακαλούσε να μείνεις έγκυος, ακόμη και αν θέλει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την όμορφη φάση της ζωής σου, βιώνει τις περισσότερες φορές όλα αυτά που σου συμβαίνουν «από έξω». Oι άντρες δεν παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους, οπότε δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν εύκολα ποιες είναι οι ανάγκες σου, δεν ξέρουν πως μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι μεγάλες διακυμάνσεις της διάθεσης σου μπορεί και να τον τρομάξουν. Μην ξεχνάς λοιπόν να του δείχνεις ότι είναι σημαντικός για σένα.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε μαζί στον γυναικολόγο για τον έλεγχο του μωρού, σημειώστε μαζί τις όποιες απορίες σας. Για το μητρικό ή και το πατρικό ένστικτο δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Κάποιοι αισθάνονται γονείς από την πρώτη στιγμή που θα δουν το μωρό στον υπέρηχο, κάποιοι όταν θα νιώσουν τις κινήσεις του μωρού πιάνοντας την κοιλιά της συντρόφου τους. Άλλοι γίνονται γονείς την ώρα της γέννας, του πρώτου μπάνιου του μωρού, του πρώτου θηλασμού. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, ακόμη και αν αργήσει αυτή η όμορφη συνειδητοποίηση, κάποια στιγμή θα έρθει, όταν ο φόβος και το άγχος να μην κάνουμε κάτι λάθος σε αυτό το πλασματάκι, καταλαγιάσουν.

Θα γίνουμε γονείς, πως πρέπει να προετοιμαστούμε;

Η ανθρώπινη φύση μας δίνει 9 μήνες καιρό να συνηθίσουμε στην ιδέα, να προετοιμαστούμε. Κανένας δεν γεννιέται γονιός, όλοι μας ωριμάζουμε σε αυτό τον νέο ρόλο μας. Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσεις, ούτε κανένα απλό εγχειρίδιο. Ενημερωθείτε, ρωτήστε, αλλά κυρίως έχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτο σας, στα συναισθήματα σας. Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, μην έχετε καμία ανησυχία για αυτό. Απλά χαρείτε το!!!