Συγχαρητήρια! Τα καταφέρατε! Το γρηγορότερο σπερματοζωάριο κατάφερε να γονιμοποιήσει το ωάριο σου. Και τα δύο μαζί δημιουργούν τα πρώτα κύτταρα του μωρού σας. Δέκα ώρες μετά την ενοποίηση το γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται για πρώτη φορά. Τα δύο κύτταρά του περιέχουν τώρα ένα πλήρες δυναμικό γενετικού υλικού. Τα δύο κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τριάντα δύο ώρες αργότερα το ωάριο εξακολουθεί να μετράει δύο κύτταρα, ενώ δυο-τρεις ημέρες μετά περιέχει από τέσσερα ως οκτώ κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης τα 46 χρωμοσώματα κάθε κυττάρου διπλασιάζονται, δημιουργώντας πιστά αντίγραφα του εαυτού τους. Στο επόμενο στάδιο, το ωάριο έχει πλέον διαιρεθεί σε περισσότερα από 100 κύτταρα και ονομάζεται βλαστοκύστη. Την έκτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση φθάνει στη γυναικεία μήτρα και «εμφυτεύεται» εκεί, αφού έχει ταξιδέψει μέσα από τις σάλπιγγες.

week1-4

Την 12η περίπου μέρα ενώνεται η δική σου κυκλοφορία αίματος με αυτή του μωρού σου. Γι’αυτό απαγορεύεται αυστηρά η λήψη αλκοόλ, νικοτίνης, ναρκωτικών, ή οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος χωρίς την άδεια του γυναικολόγου σου. Πρέπει να του παρέχεις όλα αυτά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του, όπως οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ. Πως το καταφέρνεις αυτό; Απευθύνσου στον γυναικολόγο σου για να σε ενημερώσει υπεύθυνα για το τι χρειάζεσαι εσύ και το μωρό σου, τι πρέπει να αποφεύγεις και τι θα πρέπει να προσέχεις στην διατροφή σου. Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που μπορεί να χρειαστείς σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που θα προσλαμβάνεις μέσω της διατροφής σου, καθώς, επίσης, και ορισμένες που θα πρέπει να αποφεύγεις όσο κυοφορείς. Ο γυναικολόγος σου θα αποφασίσει τι ακριβώς πρέπει να λαμβάνεις.


Και τι γίνεται αν έπινες, κάπνιζες, ή χρησιμοποίησες φάρμακα τις πρώτες βδομάδες της κύησης, όταν δεν ήξερες ακόμη ότι ήσουν έγκυος;

Η φύση τις πρώτες 14 μέρες της εγκυμοσύνης ενεργεί σύμφωνα με τον κανόνα ‘’Όλα ή τίποτα’’. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο αν έχει υποστεί κάποια βλάβη από αυτά που κατανάλωσες, τότε δεν θα αναπτυχθεί άλλο, το σώμα σου θα διακόψει την κύηση. Αυτό συμβαίνει συχνά σε πολλές γυναίκες, πολλές φορές νομίζουν πως έχουν κάποιες μέρες καθυστέρηση και μετά ακολουθεί η περίοδος, ενώ στην πραγματικότητα έχουν αιμορραγία αποβολής της κύησης.