εβδομάδα 11

Το μωρό σου είναι γύρω στα 4 εκατοστά σε μήκος και περίπου 10 γραμμάρια σε βάρος. Στον υπέρηχο μπορείς να αναγνωρίσεις κάποιες λεπτομέρειες του σώματος του. Αρχίζει να κουνιέται και να λυγίζει τις αρθρώσεις του. Το μικρό σας είναι σε θέση να ανοίξει και να κλείσει τις γροθιές του.Αυτές τις κινήσεις μπορεί να τις βλέπεις στον υπέρηχο, αλλά ακόμη δεν τις νιώθεις. Θα αρχίσεις να νιώθεις το μωρό σου σε 2-3 μήνες. Στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών αρχίζουν να αναπτύσσονται τα νύχια του. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται. Είναι νωρίς όμως να μάθουμε το φύλο του, ο γυναικολόγος σας θα το αναγνωρίσει συνήθως μετά την 18η εβδομάδα.


Αν μέχρι τώρα προτιμούσες να κοιμάσαι μπρούμυτα, ή στην πλάτη, θα πρέπει σιγά σιγά να συνηθίσεις την πλαϊνή θέση για ύπνο.

Προτιμάται η αριστερή πλαϊνή θέση. Έτσι μπορούν τα θρεπτικά συστατικά και το αίμα να ρέουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτή η θέση ύπνου βοηθάει και τα νεφρά σου που καταφέρνουν έτσι να φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες του σώματος σου. Αυτό αποτρέπει τα οιδήματα (πρήξιμο) των αστραγάλων, των ποδιών και των χεριών σου.

H όρεξή σου ανοίγει, δεν πρέπει να τρως όμως για δύο! Πρέπει απλά να τρως δύο φορές πιο υγιεινά, για να είσαι σίγουρη ότι το πλασματάκι που μεγαλώνει στην κοιλιά σου παίρνει από εσένα όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του συστατικά.