εβδομάδα 12

Μπορείς σιγά σιγά να χαλαρώσεις, γιατί με το τέλος της 12ης εβδομάδας, κατάφερες να περάσεις αισίως το πρώτο τρίμηνο. Αφήνεις πίσω σου την πρωινή αδιαθεσία και την κόπωση που σε ταλαιπώρησαν τους προηγούμενους μήνες κι αρχίζεις να ξαναβρίσκεις τον παλιό σου εαυτό, καθώς η χαμένη σου ενέργεια επιστρέφει και νιώθεις και πάλι καλά. Το μωρό σου είναι περίπου 45 γραμμάρια και είναι γύρω στα 6 εκατοστά. Αλλά είναι ήδη αρκετά δραστήριο. Σφίγγει τις γροθιές του, κουνάει όλες τις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Πίνει αμνιακό υγρό, το πιάνει λόξυγγας , χασμουριέται. Όλα τα όργανα που είναι απαραίτητα (καρδιά, εγκέφαλος, νεφρά συκώτι, έντερο και πνεύμονες) για την ζωή λειτουργούνε. Ο μικροσκοπικός θυροειδής αδένας ξεκινά να παράγει ορμόνες. Σε αυτή τη φάση χρειαζόσαστε και οι δύο ιώδιο.

Προς το τέλος του τρίτου μήνα το έμβρυο είναι ένας τέλειος άνθρωπος σε μικρογραφία, αν και με δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι, το οποίο κατέχει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού μήκους του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος και το κεφάλι αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα απ’ ότι τα υπόλοιπα όργανα του. Σε αυτή τη φάση, έχει έναν υποτυπώδη λαιμό για να στηρίξει το κεφάλι του και να το ανασηκώσει και σχηματισμένο πηγούνι, ενώ το σώμα του ισιώνει και μακραίνει.

Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας θα γίνουν ευκρινή. Εάν οι κινήσεις του το επιτρέπουν και η θέση του είναι κατάλληλη μπορούμε να τα δούμε στον υπέρηχο. Ορμόνες αρχίζουν να παράγονται στο σώμα του μωρού σας και τα νευρικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό. Τα νεφρά του μωρού σας μπορεί ακόμη και να παράγουν ούρα.

Σε αυτή τη φάση, ο πλακούντας έχει πια ωριμάσει και αναλαμβάνει από τον λεκιθικό ασκό τη συντήρηση του εμβρύου. Από τώρα και μέχρι την 20η εβδομάδα το έμβρυο θα αναπτύσσεται ραγδαία και θα τελειοποιεί τις λειτουργίες του.

Τι είναι ο πλακούντας;

0 πλακούντας είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, προσκολλημένος στη μήτρα, που λειτουργεί συγχρόνως σαν πνεύμονας, στομάχι, έντερο και νεφρό του εμβρύου! 0 ρόλος του είναι να παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, που αντλεί από το αίμα σας και να απομακρύνει από το έμβρυο τα απόβλητα του, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες. Η ανταλλαγή αυτή συντελείται με άψογο τρόπο μέσω του ομφάλιου λώρου! O πλακούντας λειτουργεί επίσης σαν φίλτρο, γιατί εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να τον διαπεράσουν και να μολύνουν το έμβρυο, όχι όμως τα φάρμακα, το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες επιβλαβείς ουσίες.


Ο σύντροφος σας δεν εγκυμονεί

Ο σύντροφος σας δεν εγκυμονεί, πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει τι περνάτε και πως νιώθετε. Η γυναίκα καλείται να ωριμάσει ως μαμά και ο άντρας ως μπαμπάς και ευτυχώς η φύση μας δίνει 9 ολόκληρους μήνες για να προετοιμαστούμε. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιους από αυτούς, γιατί πολλά ερωτήματα ή φόβοι τους βασανίζουν. Θα τα καταφέρουμε οικονομικά, θα επηρεάσει την σχέση μας ο ερχομός του μωρού, θα γίνω καλός μπαμπάς/καλή μαμά; Δώσε του χρόνο και δείξε του κατανόηση. Συζήτησε μαζί του υπομονετικά, προσπάθησε να κάνετε πράγματα μαζί, ρώτησε τον αν κάτι τον απασχολεί. Μόνο έτσι θα προσαρμοστείτε ανώδυνα σε αυτή την μεγάλη αλλαγή που θα έρθει στη ζωή σας.