εβδομάδα 13

Καλώς ήρθατε στο δεύτερο τρίμηνο! Το μωρό σου είναι τόσο μεγάλο όσο και ο αντίχειρας σου. Στον υπέρηχο μπορείς να αναγνωρίσεις τα οστά του μωρού σαν άσπρες γραμμές. Το κεφάλι αναπτύσσεται τώρα με πιο αργό ρυθμό και σιγά σιγά γίνονται οι αναλογίες του σώματος του πιο αρμονικές. Το δέρμα του μωρού σου καλύπτεται από ένα λεπτό προστατευτικό χνούδι. Τα μάτια του αρχίζουν να κινούνται πιο έντονα ενώ και το ίδιο κάνει πολλές ασυντόνιστες κινήσεις. Το πάγκρεας του μωρού ξεκινά να παράγει ινσουλίνη η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ρύθμιση του σακχάρου του αίματος αργότερα όταν γεννηθεί.

Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας θα φέρει κάποιους πόνους ή και δυσφορία. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι σύνδεσμοι που κρατούν την μήτρα στη θέση της αυξάνουν τώρα σε μήκος, όσο αυξάνεται η μήτρα, οπότε αυτό θα το νιώσεις σαν τράβηγμα, ενόχληση ή πόνο. Ο πόνος μπορεί να περιγραφεί είτε σαν μαχαιριά είτε σαν ενόχληση χαμηλά στην κοιλιά όταν σηκώνεσαι όρθια ή όταν αλλάζεις θέση. Εάν όμως ο πόνος συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κράμπες, αιμορραγία ή έμετο τότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Συνήθως ο πόνος των συνδέσμων διαρκεί πολύ λίγο έως λίγα λεπτά. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι όταν σηκώνεσαι ή όταν αλλάζεις θέση οι κινήσεις σου να είναι αργές ώστε να αποφύγεις τον πόνο.


Σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά πέρα από το φυλλικό οξύ, από αυτή την εβδομάδα είναι και τα ω3 – λιπαρά. Αυτά υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού σας.