εβδομάδα 14

Το μωρό σου είναι τώρα περίπου 12 εκατοστά σε μήκος και 90 γραμμάρια σε βάρος. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής το έμβρυο είναι σε θέση να αλλάξει τις εκφράσεις του προσώπου του. Ο εγκέφαλος δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα στους μυς του προσώπου, οι οποίοι επιδίδονται σε μία συνεχή «γυμναστική». Έτσι το προσωπάκι μπορεί να συνοφρυωθεί, ενώ σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα και των άνω και κάτω άκρων, μπορεί το μωράκι, που μεγαλώνει μέσα σας στο στάδιο αυτό να πιπιλίσει και τον αντίχειρά του! Αν μάλιστα είμαστε τυχεροί, μπορεί να πετύχουμε αυτό το τρυφερό στιγμιότυπο και κατά τη διάρκεια του τακτικού υπερηχογραφικού ελέγχου.


Σκέψου ότι το μωράκι σου μπορεί να πεινάει, ακόμη και όταν εσύ δεν έχεις το αίσθημα της πείνας.

Όλες τις θρεπτικές ουσίες τις παίρνει πλέον από τον πλακούντα. Προσοχή λοιπόν στην διατροφή σου, περιόρισε τα συντηρητικά και απόφευγε την επαφή με χημικά που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου.Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τρως συχνότερα μικρές ποσότητες φαγητού και να πίνεις αρκετά υγρά. Αν έχασες κιλά στο πρώτο τρίμηνο, μην ανησυχείς, το μωρό παίρνει από το σώμα σου τα απαραίτητα συστατικά.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, θα χρειάζεσαι 300 με 500 θερμίδες περισσότερες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες θα καταναλώνουν κατά μέσο όρο μεταξύ 2000 και 2400 θερμίδες ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς τους.

Θυμήσου ότι το πρήξιμο και η κατακράτηση νερού είναι αρκετά συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη, και μπορούν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις του βάρους που δεν θα μπορείς να τις δικαιολογήσεις. Επειδή το βάρος σου μεταβάλλεται κάθε εβδομάδα, δεν έχει νόημα να ζυγίζεσαι καθημερινά. Αρκεί αυτό να γίνεται όταν επισκέπτεσαι τον γιατρό σου.