εβδομάδα 16

Το μωρό σου είναι περίπου 145 γραμμάρια και έχει μήκος γύρω στα 15 εκατοστά. Τα ακουστικά οστάρια σκληραίνουν και στα αφτιά του μωρού σου φτάνουν αμυδρά κάποιοι ήχοι. Ακούει την καρδιά του, συνηθίζει σιγά σιγά τη φωνή σου, για να την αναγνωρίσει μετά την γέννα. Αρχίζουν να φυτρώνουν τα φρύδια και οι βλεφαρίδες και να προβάλλουν τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών του, τα οποία έχουν χωρίσει το ένα από το άλλο.

Το έμβρυο σε αυτή τη φάση δεν έχει καθόλου υποδόριο λίπος. Είναι τόσο αδύνατο, που πάνω στο λεπτό και διαφανές δέρμα του διακρίνονται οι διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων. Οι πνεύμονες του αναπτύσσονται, αλλά ακόμα είναι ανώριμοι και όλο το απαραίτητο οξυγόνο το προμηθεύεται από το αίμα του πλακούντα, που περνάει απευθείας στο κυκλοφοριακό του σύστημα. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι ο εγκέφαλος συνδέεται με το νευρικό και το μυϊκό σύστημα επιτρέποντας τις πρώτες συντονισμένες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο αρχίζει να γίνεται δραστήριο. Δεν γνωρίζει αν είναι μέρα ή νύχτα, όταν όμως κουράζεται από τις πολλές κινήσεις κοιμάται.


Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ιδανικό για κάποιο ταξιδάκι.

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ιδανικό για κάποιο ταξιδάκι. Ακόμη και με αεροπλάνο! Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας όμως πρώτα, πριν κάνετε κρατήσεις.

Από τον 4ο μήνα χρειάζεσαι 300 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα. Προσπάθησε να συμπληρώσεις αυτές τις επιπλέον θερμίδες με υγιεινά σνακ, φρούτα και φρέσκους χυμούς, μην τρως γλυκά με μηδέν θρεπτική αξία για το μωρό σου.