εβδομάδα 17

Το μωρό σου είναι περίπου 180 γραμμάρια και οι αναλογίες του αλλάζουν γιατί τα άνω και κάτω άκρα αναπτύσσονται τώρα γρηγορότερα. Το μωρό σου εξασκεί τα αντανακλαστικά του, πίνει αμνιακό υγρό και πιάνει με τα χέρια του π.χ. τον ομφάλιο λώρο του. Ο χόνδρος που αποτελεί τον σκελετό στο σώμα του μωρού σας αρχίζει να μετατρέπεται σε οστό.


Κάθε δεύτερη γυναίκα υποφέρει από καούρες. Ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και κάτι που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Ένα ποτήρι παγωμένο γάλα!

Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Μερικές γυναίκες θα νιώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα, φλεγμονή, πόνο και μούδιασμα στα δάκτυλα ή τον καρπό. Πόνος και μούδιασμα στα δάχτυλα που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό είναι πραγματικά κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν μέρει λόγω του οιδήματος από κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, όταν η κατακράτηση υγρών γίνεται συχνά πιο σοβαρή.

Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα της συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα συνήθως υποχωρούν λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Πολλές γυναίκες νοιώθουν πόνο και δυσφορία τις βραδινές ώρες. Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποίησε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο εάν εργάζεσαι σε υπολογιστή.
  • Χρησιμοποίησε ένα περικάρπιο για να σταθεροποιήσεις τους καρπούς σου.
  • Κάνε συχνά διαλείμματα για να τεντώσεις τα χέρια σου.
  • Μην ταλαιπωρείς τα χέρια σου με έντονες και επίπονες απασχολήσεις στην διάρκεια της ημέρας.

Εάν ο πόνος και το μούδιασμα που σχετίζονται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι πολύ έντονο σε σημείο που να διαταράξει τον ύπνο σου ή την εργασία σου ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια ειδικού νάρθηκα, πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη Ορθοπεδικού.