εβδομάδα 18

Το μωρό σου είναι περίπου 17 εκατοστά και 230 γραμμάρια. Από εδώ και στο εξής αρχίζεις να αισθάνεσαι τις κινήσεις του. Στην αρχή νιώθεις τις κινήσεις του πολύ απαλές, σαν να έχεις πεταλουδίτσες μέσα στην κοιλιά σου, σαν ένα μικρό φτερούγισμα. Πολύ αργότερα, όσο μεγαλώνει θα αισθάνεσαι σαν να κλωτσάει και να σε χτυπάει με τις γροθιές του. Ακόμη και τώρα όμως κινείται πολύ και εξασκεί τους μυς του, τον σκελετό και το νευρικό του σύστημα.


Αίσθηση ζάλης - προβλήματα ισορροπίας.

Επειδή μήτρα σου μεγαλώνει και γέρνει προς τα μπροστά,είναι φυσιολογικό να έχεις την αίσθηση ζάλης, ή να έχεις προβλήματα ισορροπίας. Χάρισε στον ευατό σου ξεκούραση για να μπορέσεις πιο εύκολα να προσαρμοστείς σε αυτές τις αλλαγές.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά σου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αυτό θα βοηθήσει να αποτραπεί η πίεση της μήτρας πάνω στην κάτω κοίλη φλέβα σου. Η πίεση αυτή εμποδίζει την επιστροφή του φλεβικού αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά και το αποτέλεσμα είναι να αισθανθείς έντονη τάση λιποθυμίας. Η θεραπεία είναι απλούστατη. Εάν είσαι ανάσκελα και αισθανθείς δυσφορία, γύρισε αμέσως στο πλάι αριστερά. Ή ακόμα καλύτερα απέφυγε την ύπτια θέση (ανάσκελα). Ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά όταν είσαι σε πλάγια θέση θα σε βοηθήσει πάρα πολύ γιατί συγκρατεί το βάρος της κοιλιάς και έτσι δεν θα νοιώθεις περίεργα.