εβδομάδα 20

Το μωρό σου είναι 19-20 εκατοστά (κεφαλουριαίο μήκος) και ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Έχει περίπου το μέγεθος μίας μπανάνας. Δεν μπορεί να απεικονιστεί πλέον ολόκληρο στην οθόνη του υπερήχου. Είναι όμως καιρός να γνωριστείς μαζί του. Τις κινήσεις του τις αισθάνεσαι πλέον.

Από εδώ και πέρα το μωρό εξασκείται στην "αναπνοή" και την κατάποση σε τακτική βάση. Όταν λέμε αναπνοή εννοούμε μόνο τις αναπνευστικές κινήσεις. Όπως γνωρίζεις αναπνοή λέγεται η λειτουργία πρόσληψης οξυγόνου και αποβολής διοξειδίου του άνθρακα από κάθε ζωντανό οργανισμό. Το μωρό μέσα στην κοιλιά σου αναπνέει, ανταλλάσσει οξυγόνο με διοξείδιο μόνο μέσω του ομφαλίου λώρου, δηλαδή μέσω του αίματος της μητέρας του. Τα μωρά μας δεν είναι αμφίβια στην αρχή της ζωής τους όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Οι αναπνευστικές κινήσεις που κάνουν είναι κινήσεις του διαφράγματος. Έτσι εισέρχεται αμνιακό υγρό στους πνεύμονες και βοηθάει στην ωρίμανσή τους. Ανταλλαγή οξυγόνου δεν υφίσταται. Το μωρό σου συνεχίζει να αναπτύσσεται με το κεφάλι να γίνεται λίγο πιο αναλογικό προς το υπόλοιπο σώμα (η αναλογία περιμέτρου κοιλίας και περιμέτρου κεφαλής είναι σχεδόν ίδια).

Όταν ακούς μουσική, ή κουνιέσαι απαλά το μωρό σου μένει ήσυχο. Αν χτυπήσεις ελαφρά την κοιλιά σου, το παροτρύνεις να κινηθεί. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι σε κάποιο σημείο η κοιλιά σου προεξέχει όταν σε εκείνο το σημείο κλωτσήσει το τοίχωμα της κοιλιάς σου. Τώρα είναι και η καλύτερη περίοδος για να γνωριστεί το μωρό σας και με τον μπαμπά του. Άφησε τον σύντροφό σου να νιώθει τις κινήσεις του μωρού, να του μιλά ή να του βάζει μουσική.


Κίνηση

Η κίνηση κάνει καλό. Πήγαινε για περίπατο τουλάχιστον για μισή ώρα την μέρα. Να σκέφτεσαι πως είσαι αυτή που μεταφέρει οξυγόνο στο παιδί σου.