εβδομάδα 22

Το μωρό σου αναπτύσσεται τώρα πιο αργά, αλλά το βάρος του συνεχίζει να αυξάνεται. Αρχίζει να ακούει καλύτερα. Ήχοι του έξω κόσμου, όπως ένας ξαφνικός θόρυβος ή δυνατή μουσική, μπορούν να το ξυπνήσουν. Έχει αναπτύξει το δικό του ρυθμό, ξυπνάει και κοιμάται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο ρυθμός του όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζει με τον δικό σου. Ειδικά το βράδυ που ξαπλώνεις μπορεί να νιώθεις ότι το μωρό σου είναι ξύπνιο.

Το πεπτικό του σύστημα αλλά και το αναπαραγωγικό του σύστημα ωριμάζουν. Τα βλέφαρά του έχουν σχηματιστεί και αναπτύσσονται τα φρύδια του. Τα νύχια του ήδη είναι σχηματισμένα. Όταν θα γεννηθεί το μωρό σου θα είναι έτοιμο για το πρώτο κόψιμο των νυχιών του. Τα δόντια του διακρίνονται στον υπέρηχο και τα χείλη του έχουν σχηματιστεί. Η μήτρα σου βρίσκεται περίπου 2 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό σου σε αυτή την εβδομάδα εγκυμοσύνης. Η κοιλιά σου εξακολουθεί να μην είναι μεγάλο εμπόδιο ακόμα, αλλά θα έχεις διαπιστώσει την αλλαγή στο κέντρο βάρους σου και θα περπατάς λορδωτά.


Λικνίσου με μικρές κινήσεις της λεκάνης για να αποφύγεις τους πόνους της μέσης.

Λικνίσου με μικρές κινήσεις της λεκάνης για να αποφύγεις τους πόνους της μέσης. Η σύμφυση σου έτσι θα κινηθεί προς τα μπροστά και προς τα πάνω, αυτό μπορείς να το κάνεις καθιστή, ξαπλωμένη ή όταν στέκεσαι.

Αισθάνεσαι τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα. Όταν κάθεσαι να τα βάζεις ψηλά σε ένα σκαμπώ, και όταν τελειώνεις το ντουζ σου να βρέχεις τις γάμπες σου με κρύο νερό. Οι ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ανακουφίζουν το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων. Αν αισθάνεσαι πόνο ή κράμπες συζήτησε με τον γιατρό σου γιατί μπορεί τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου και ασβεστίου.