εβδομάδα 23

Στο τέλος της 23ης εβδομάδας το μωρό σου είναι περίπου 550 γραμμάρια. Κοιμάται 16 με 20 ώρες την ημέρα. Το δέρμα του είναι ακόμα αρκετά κόκκινο και ζαρωμένο και μπορεί να ακούσει συχνά δυνατούς θορύβους στη μήτρα.Το σώμα σου πρέπει να διαχειριστεί περισσότερο όγκο αίματος. Για αυτό μπορεί κάποιες φορές να αισθάνεσαι αδυναμία ή ζαλάδα. Αν αυτό όμως συμβαίνει πολύ συχνά, ενημέρωσε τον γιατρό σου.

Η μήτρα συνεχίζει να αυξάνεται και να φτάνει σχεδόν 2 προς 3 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό. Οι κινήσεις του μωρού είναι μάλλον αρκετά ισχυρές σε αυτό το σημείο.

Θα αισθάνεσαι πιθανώς πολλά χτυπήματα και στριφογυρίσματα, και μπορεί να παρατηρήσεις ακόμα και το στομάχι σου να κινείται! Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, απόλαυσε την αίσθηση του μωρού σου να κινείται στην κοιλιά σου.

Θα αρχίσεις να αισθάνεσαι συστολές BraxtonHicks κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Μην τρομάζεις! Οι συστολές BraxtonHicks συμβαίνουν όταν οι μύες στη μήτρα σου σφίγγουν, συνήθως για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το πρωτογενές χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τις BraxtonHicks από τις κανονικές συστολές είναι ότι οι συσπάσεις BraxtonHicks είναι συνήθως τυχαίες και ανώδυνες ή ελάχιστα επώδυνες. Οι συστολές αυτές αυξάνουν όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Έχουν σκοπό να προετοιμάσουν την μήτρα. Συνήθως υποχωρούν αν αλλάξεις θέση ή αν χαλαρώσεις. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή δύο γιατί η αφυδάτωση μερικές φορές μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των συσπάσεων.


Ενυδάτωση.

Να ενυδατώνεσαι αρκετά με νερό, χυμούς και γάλα. Να ξαπλώνεις σε πλαϊνή θέση, να μην κάθεσαι πια ξαπλωμένη στην πλάτη.