εβδομάδα 25

Εξωτερικά το μωρό σου έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ζυγίζει περίπου 700 γραμμάρια. Ο γιατρός σου παρακολουθεί την ανάπτυξη του. Από την 24η μέχρι και την 28η εβδομάδα θα πρέπει να γίνει και η καμπύλη σακχάρου. Στην εγκυμοσύνη επειδή ο οργανισμός χρειάζεται την ενέργεια για την ανάπτυξη του παιδιού, αλλάζει τον ρυθμό φύλαξης και κατανάλωσης της γλυκόζης. Ελέγχοντας τον ρυθμό του σώματος σου είμαστε σε θέση να ρυθμίσουμε την διατροφή καλύτερα και να αποφύγουμε να αναπτυχθεί διαβήτης της κύησης με επιπτώσεις και σε εσένα αλλά και στο μωρό σου.

Αν και οι κινήσεις του μωρού αρχικά φαίνονται τυχαίες, σταδιακά θα δίνει κλωτσιές τακτικά. Θα πρέπει να παρατηρήσεις τον ρυθμό της αγρυπνίας και του ύπνου τη διάρκεια της ημέρας. Απόλαυσε την κάθε στιγμή γυμναστικής του μωρού σου.Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η ανάγνωση και η μουσική είναι ευεργετικές. Το γεγονός και μόνο ότι σε βοηθά να αισθάνεσαι περισσότερο δεμένη με το μωρό σου αξίζει τον κόπο. Αν αισθάνεσαι ότι με την μουσική ηρεμεί το μωρό σου, τότε κάνε το τακτικά. Να θυμάσαι ότι το μωρό μπορεί να ακούει μέσα στη μήτρα.


Ακόμη και αν προσέχεις την διατροφή σου θα αρχίσεις να έχεις προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Αυτό οφείλεται στη χαλαρωτική δράση των ορμονών της εγκυμοσύνης στους διάφορους μύες. Να τρέφεσαι με εύπεπτες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες και να πίνεις άφθονο νερό.

Ενυδάτωσε καθημερινά καλά το δέρμα της κοιλιάς με ειδικές κρέμες για να μην εμφανιστούν οι ραγάδες της εγκυμοσύνης.Αυτές εμφανίζονται συχνά στην κάτω κοιλιακή χώρα, στους μηρούς, στους γλουτούς και γύρω από τις θηλές. Συχνότερα εμφανίζονται στις πρωτότοκες, τις παχουλές και τις ξανθές. Μετά την εγκυμοσύνη δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται ασημόχρωμες και μοιάζουν με παλιές ουλές. Το πόσο ανθεκτικό είναι το δέρμα μας το ξέρουν μόνο τα γονίδια μας, η αντοχή του συνδετικού ιστού σε μεγάλες αυξομειώσεις βάρους είναι κληρονομική. Παρόλ΄αυτά καλό είναι να ενισχύουμε την ελαστικότητα του δέρματος με λιπαρές κρέμες (2-3 φορές την ημέρα) ή φυτικά έλαια (προτίμησε τα βρεφικά λαδάκια), με απαλή επάλειψη και ήπιο μασάζ. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεταιη αιμάτωση του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα το μωρό νιώθει το ζεστό σου χέρι.