εβδομάδα 26

Το μωρό σου αναπτύσσεται συνεχώς και ζυγίζει περίπου 800 γραμμάρια και 32 εκατοστά. Το σώμα του πια γεμίζει την κοιλιά σας. Ενώ κινείται χτυπά πάνω στα τοιχώματα της μήτρας, έτσι αισθάνεται τις κινήσεις του και μαθαίνει τα όρια του σώματος του. Αυτό όμως σε κάνει να θες να πηγαίνεις συχνότερα στην τουαλέτα.

Τα ενοχλήματα στην μέση, στα πόδια, το αίσθημα δυσφορίας και οι πονοκέφαλοι πιθανόν να αυξηθούν. Το μωρό σου πιέζοντας τα εσωτερικά σου όργανα μπορεί να σου προκαλέσει πόνο. Άλλαξε θέση και παρατήρησε αν νιώθεις καλύτερα. Θα ανακουφιστείς όταν το ίδιο αλλάξει θέση ή αν αποφασίσει να πάψει να κλωτσά το συγκεκριμένο σημείο!


Η υπόλοιπη οικογένεια περιμένει το μωρό σας;

Προετοιμάστε το μεγαλύτερο παιδί σας, περιγράψτε σιγά σιγά πως θα είναι η καθημερινότητα σας όταν έρθει με το καλό το μωρό. Επεδίωξε το μεγαλύτερο παιδί και ο σύντροφός σου να ακουμπούν την κοιλιά σου την ώρα που νιώθεις τις κινήσεις σου. Πρότεινε ακόμη και να βάλουν το αυτί τους στην κοιλιά σου εκείνες τις στιγμές, να μιλήσουν στο μωρό, να του τραγουδήσουν. Το μωρό αναζητά με όλες τις αισθήσεις του επαφή με τον έξω κόσμο, αισθάνεται το κρύο και τη ζέστη, την πίεση, τον πόνο, τα αυτάκια του αντιλαμβάνονται τα πάντα. Βάλτε του απαλή μουσική, μιλήστε του, θα συνηθίσει τις φωνές σας και θα του φαίνονται οικείες μόλις βγει.