εβδομάδα 31

Το μωρό σου είναι περίπου 1500 γραμμάρια και 40 εκατοστά. Από εδώ και πέρα μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό την εβδομάδα και μέχρι την γέννα θα διπλασιάσει το βάρος του. Για αυτό πρέπει να του παρέχεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά και βιταμίνες.

Οι κινήσεις του μωρού είναι τώρα ξαφνικές, μεγάλης έντασης και εύκολα καταλαβαίνεις πλέον τις αλλαγές στάσης του σώματός του. Όσο άνετα αισθάνεται το μωρό, τόσο πιο άβολα θα αισθάνεσαι εσύ λόγω της συνεχούς αύξησης του μεγέθους του. Οι κινήσεις του μωρού είναι σημάδι υγείας και καλής ανάπτυξης. Τα χτυπήματα που θα αισθάνεστε θα γίνονται όλο και πιο έντονα και αυτό θα είναι μια ευχάριστη στιγμή για όλη την οικογένεια.

Παρατήρησε τις κινήσεις του μωρού στην διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Παρατήρησε τον κύκλο κινήσεων και ηρεμίας τις οποίες έχει αναπτύξει και επικοινώνησε με τον γιατρό σου αν κάτι σε προβληματίζει. Οπωσδήποτε να επικοινωνήσεις μαζί του εάν κάποια ημέρα δεις ότι περνούν πολλές ώρες χωρίς να αντιληφθείς κινήσεις του μωρού σου, και αφού αλλάξεις θέσεις στο σώμα σου.


Απέφυγε να κάθεσαι ή να στέκεσαι για πολύ ώρα για να έχεις λιγότερη κατακράτηση και οιδήματα στα κάτω άκρα.