εβδομάδα 32

Το μωρό σου αναπτύσσει τους μύες και το λιπώδη ιστό του. Στο τέλος του 8ου μήνα μπορεί να είναι μέχρι και 1800 γραμμάρια και 42 εκατοστά. Σιγά σιγά έχει λιγότερο χώρο για να κινηθεί μέσα στην κοιλιά σου. Παρόλο που συνεχίζει να είναι δραστήριο, αισθάνεσαι λιγότερες κινήσεις γιατί λόγω της στενότητας χώρου κινείται πιο περιορισμένα.

Πρόσεξε την διατροφή σου. Η αναπνοή σου θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο αφού η μήτρα ακόμη ανεβαίνει και πιέζει το διάφραγμα. Να πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα από εδώ και πέρα γιατί μπορεί να μην ελέγχεις πια την απώλεια ούρων. Να περπατάς με το δικό σου ρυθμό καθημερινά.Αυτό σε βοηθήσει πολύ στον τοκετό. Η μέση και οι γλουτοί πονούν, αυτό οφείλεται στην αλλαγή του κέντρου βάρους. Οι συστολές Braxtonhicks, τα πετρώματα της κοιλιάς, είναι ακόμα ασυντόνιστα και ανώδυνα, είναι ένα είδος προετοιμασίας της μήτρας για τον τοκετό. Καούρες, δυσπεψία, προβλήματα δυσκοιλιότητας θα είναι σχεδόν καθημερινά.


Έλεγχος ανά 2 εβδομάδες

Από εδώ και στο εξής ο γυναικολόγος σου πρέπει να σε ελέγχει ανά 2 βδομάδες. Μην ξεχνάς ότι πέρα από τον σημαντικό υπερηχογραφικό έλεγχο, γίνεται και ο έλεγχος της ροής του αίματος από και προς το μωρό σας με το έγχρωμο Doppler.