εβδομάδα 34

Το μωρό σου είναι περίπου 2300 γραμμάρια και 44 εκατοστά. Τα νύχια του αναπτύσσονται μέχρι τις άκρες των δαχτύλων του και είναι πολύ μαλακά. Ο ομφαλός του είναι επίπεδος ή φουσκώνει λίγο προς τα έξω. Λίγες βδομάδες μετά την γέννα μπαίνει προς τα μέσα. Από εδώ και πέρα ο γυναικολόγος παρακολουθεί το μωρό σου και με το καρδιοτοκογράφημα.


Ετοίμασε το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο με ηρεμία. Έλεγξε αν σου λείπει κάτι, αγόρασε ότι χρειάζεσαι εσύ και το μωρό σου.

Από εδώ και πέρα πρέπει να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου κάθε βδομάδα, ο οποίος παρακολουθεί και σας ενημερώνει για την θέση του μωρού σας σε σχέση με το δικό σας σώμα. Πρόσθια θέση είναι η ιδανική θέση του μωρού αν και πολλοί τοκετοί τελειώνουν ομαλά ακόμα και αν η θέση του μωρού είναι οπίσθια. Στην πρόσθια θέση του μωρό είναι ξαπλωμένο με την κοιλιά του πάνω στην σπονδυλική σας στήλη ενώ οπίσθια όταν κοιτάζει προς τον αφαλό σας. Ο τοκετός στον άνθρωπο είναι δύσκολος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες για να προχωρήσει.

Πρώτος παράγοντας είναι το σχήμα της λεκάνης (πυέλου) της μητέρας. Εάν η λεκάνη είναι στενή το μωρό δεν μπορεί να κατέβει και τίποτα δεν μπορεί να το κάνει να κατέβει.

Δεύτερος παράγοντας είναι το μέγεθος του μωρού.

Τρίτος παράγοντας είναι η προβολή του μωρού εάν δηλαδή κατεβαίνει με το κεφάλι ή με τα πόδια ή έχει τελείως λάθος θέση στην κοιλιά της μητέρας του. Τις τελευταίες εβδομάδες περιμένουμε για να δούμε εάν ουσιαστικά το μωρό έχει μία κατάλληλη θέση για να γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.