εβδομάδα 35

Το μωρό σου είναι περίπου 2400 γραμμάρια και 45 εκατοστά. Είναι σχεδόν έτοιμο για το ξεκίνημα της ζωής του έξω από την κοιλιά σου. Οι πνεύμονες είναι σχεδόν έτοιμοι να αναλάβουν την λειτουργία τους και το ανοσοποιητικό του σύστημα ενισχύεται. Η καρδιά και τα αγγεία σου πρέπει να αντλήσουν τώρα πάνω από μιάμιση φορά περισσότερο όγκο αίματος.

Είναι αναμενόμενο να αυξάνει η ανησυχία σου για το αν είσαι προετοιμασμένη σωστά, αν έχεις ξεχάσει κάτι και κυρίως αν θα τα καταφέρεις με τον τοκετό. Συζήτησε με τον γιατρό σου για όλες τις ανησυχίες σου. Θα ενημερωθείς πλήρως για το τι θα χρειαστείςστο μαιευτήριο, τι να περιμένεις, τι θα χρειαστείς να αντιμετωπίσεις. Όσο για τον τοκετό δεν χρειάζεται πανικός. Όλη την ώρα θα είναι κάποιος δίπλα σου, θα σε ενημερώνει για την πορεία του τοκετού θα σου λέει τι να κάνεις. Δεν περιμένει κανείς από εσένα να φέρεις σε πέρας μόνη σου τον τοκετό. Απλά θα ακολουθείς τις οδηγίες που θα δίνονται και αν δεν τα καταφέρνεις, θα σου εξηγηθούν και πάλι. Να είσαι σίγουρη πως όλα θα πάνε καλά. Μην ξεχνάς ότι αν πρόκειται για το πρώτο σου παιδί ο τοκετός θα διαρκέσει 8 ώρες ίσως και περισσότερο. Έχετε όλο τον χρόνο ακόμη και εκείνη την ημέρα να λύσεις κάποιες απορίες.

Γνωρίζεις ήδη από τις προηγούμενες βδομάδες ότι η συμμετοχή σου στην παρακολούθηση της υγείας του μωρού σου είναι σημαντική. Εσύ καθημερινά στο σπίτι σου παρατηρείς οποιαδήποτε μεταβολή στις κινήσεις του και στον ρυθμό του. Αν υπάρχουν κάποιες μεταβολές μη διστάσεις να καλέσεις τον γιατρό σου. Αυτός θα σας πει αν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή όχι και αν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω.

Προσοχή λίγο στις κινήσεις του μωρού. Μία ασυνήθιστα μεγάλη χρονικά εξαφάνιση των κινήσεών του για πολλές ώρες μην την αγνοήσεις. Άλλαξε θέση στο σώμα σου, πιες ένα ποτήρι νερό, το μωρό σου θα αρχίσει να κουνιέται. Αν όχι ειδοποίησε αμέσως τον γιατρό σου.


Πρόωρες ωδίνες και πόνος στην μέση .

Για να αποφύγεις πρόωρες ωδίνες και πόνο στην μέση είναι καιρός να ξεκουράζεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάνε διάλειμμα όσο συχνά το χρειάζεσαι! Το μωρό σου πιέζει το στομάχι σου. Για να μην έχεις ενοχλητικές καούρες, φάε μικρότερες ποσότητες.