εβδομάδα 37

Ο τελευταίος μήνας της κύησης ξεκινά. Σε αυτό το διάστημα της κύησης επέρχεται η ωρίμανση του αναπνευστικού συστήματος του μωρού με την απελευθέρωση του λεγόμενου επιφανειοδραστικού παράγοντα ο ρόλος του οποίου είναι να προστατεύει την αναπνευστική επιφάνεια του πνεύμονα από την τοξική επίδραση του εισπνεόμενου αέρα. Το μωρό σου παράγει μόνο του κορτιζόνη, για να ενεργοποιηθεί η αναπνοή του μόλις αφήσει την κοιλιά σου. Σε αυτό το στάδιο ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του. Υπολογίζεται ως ώριμο και ακόμη και αν γεννήσεις τις επόμενες μέρες δεν θεωρείται πια πρόωρο.

Έχεις επισκεφθεί το Μαιευτήριο να δεις τους χώρους; Καλό είναι να το προγραμματίσεις, σε βοηθάει στην εξοικείωση. Αν δεν ετοίμασες ακόμη το ¨βαλιτσάκι¨ για το μαιευτήριο, καιρός να το κάνεις!


Το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και οι βιταμίνες είναι ακόμη και τώρα απαραίτητα. Μην αμελείς να παίρνεις τα συμπληρώματα σου και να τρέφεσαι σωστά.

Η κοιλιά σου έχει μεγαλώσει αρκετά. Πολλές από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού δεν είναι πια εύκολο να τις κάνεις. Ζήτησε βοήθεια από τον σύντροφο σου ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, σκέψου ποιος από αυτούς θα μπορούσε να βοηθήσει και τις πρώτες μέρες όταν γυρίσεις με το μωρό στο σπίτι.