εβδομάδα 38

Οι μέρες που απομένουν είναι μετρημένες. Αλλά κάθε μέρα προσφέρει κάτι στο μωρό που είναι ακόμη μέσα στην κοιλιά σου. Είναι περίπου 3200 γραμμάρια και 50 εκατοστά και μπορεί λίγο ακόμη να μεγαλώσει. Έχει βέβαια πολύ λιγότερο χώρο για να κινηθεί. Αλλά ακόμη και τώρα μπορεί αν θέλει να γυρίσει σε μία άλλη θέση.

Η μήτρα σου σκληραίνει όλο και πιο συχνά, αλλά ακόμα ακανόνιστα. Πιθανόν να αισθάνεσαι κάτι να σε πιέζει χαμηλά μέσα στον κόλπο. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι έχει επέλθει η εμπέδωση, η τοποθέτηση της προβάλλουσας μοίρας του εμβρύου στην έξοδο της πυέλου. Προτιμάμε η προβάλλουσα μοίρα να είναι το κεφάλι, ιδιαίτερα στις πρωτοτόκες ώστε να εξελιχθεί φυσιολογικός τοκετός.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το πρώτο σημάδι του τοκετού είναι να σπάσουν τα «νερά». Δεν είναι πάντοτε έτσι. Μπορεί πρώτα να πυκνώσουν οι συσπάσεις της μήτρας, οι ωδίνες, και να γίνουν πιο ρυθμικές. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία ολοένα και μικραίνουν. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πρώτα πόνεσαν και τα «νερά έσπασαν» πολύ αργότερα, στην αίθουσα τοκετού. Να ενημερώνεις τον γιατρό σου αν παρατηρήσεις κάτι διαφορετικό.


Κάνε ότι σε κάνει χαρούμενη, ότι σου κάνει καλό.

Σκέψου τι μπορείς να κάνεις τώρα που δεν θα μπορείς να το κάνεις τις πρώτες βδομάδες μετά την γέννηση του μωρού σου. Ένα πρωινό ή ένα γεύμα με φίλους, ένα έργο σε κινηματογράφο, μία επίσκεψη στο κομμωτήριο για κούρεμα ή πεντικιούρ. Κάνε τώρα αυτό που σε ευχαριστεί!

Μην ξεχνάς να ενυδατώνεις 2-3 φορές την ημέρα την κοιλιά σου με ειδικές κρέμες. Το δέρμα της λεπταίνει τόσο πολύ που μπορεί σε κάποια σημεία να νιώσεις και φαγούρα.