εβδομάδα 39

Το μωρό σου έχει τις τελικές του αναλογίες. Οι περισσότερες γυναίκες 10 μέρες πριν, ή 10 μέρες μετά την ημερομηνία πιθανού τοκετού αποκτούν τα μωρά τους. Το μωρό σας μαζεύει ενέργεια για τη γέννα. Κοιμάται πολύ και ονειρεύεται κιόλας!

Σε κάθε έλεγχο ο γιατρός ελέγχει το βιοφυσικό προφίλ του μωρού με τον υπέρηχο, το Doppler, και το καρδιοτοκογράφημα επιβεβαιώνει την καλή καρδιακή του λειτουργία.Σημαντικές επίσης πληροφορίες πρέπει να έχουμε για τη θέση του μωρού σε σχέση με την πύελο, την εμπέδωσή του, και την ωριμότητα του τραχήλου της μήτρας.

Η ωριμότητα του τραχήλου της μήτρας βαθμολογείται ανάλογα με το εάν είναι μαλακός, αν είναι σε ευθεία γραμμή, εάν έχει εξαλειφθεί το μήκος του και ουσιαστικά περιμένει το κινητήριο έναυσμα για να ξεκινήσει ο τοκετός. Η διαστολή αυτή του τραχήλου οδηγεί στην εμφάνιση αυξημένων κολπικών εκκρίσεων οι οποίες ίσως να περιέχουν και ελάχιστο αίμα το οποίο οφείλεται σε φυσιολογικούς μικροτραυματισμούς που υφίσταται ο τράχηλος στην διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας.


Πως καταλαβαίνεις ότι ξεκινά η γέννα;

Πρόσεξε τα εξής σημάδια: η κοιλιά σου «χαμηλώνει» όταν το κεφάλι του μωρού μπαίνει μέσα στην λεκάνη σου. Αν ελευθερωθεί ποσότητα αμνιακού υγρού, αν δηλαδή σπάσουν τα νερά σου, σημαίνει πως σύντομα ξεκινά η διαδικασία της γέννας. 80% των γυναικών νιώθουν πρώτα ωδίνες που ξεκινάνε σαν πόνους περιόδου, οι οποίοι σιγά σιγά αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα.

Πολλές φορές το σημάδι έναρξης της γέννας είναι η βλέννη, συνοδευόμενη από αίμα που ρέει από τον κόλπο. Η βλέννη αυτή αποτελεί το κάλυμμα του τραχηλικού στομίου που είναι ο φυσικός φραγμός στη δίοδο των μικροβίων προς το έμβρυο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσο η μήτρα προετοιμάζεται για την έναρξη του τοκετού, ο τράχηλος ξεκινά να διαστέλλεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποκόλληση της βλέννης, η οποία συμπαρασύρει μικρή ποσότητα αίματος από τα γειτονικά μικροσκοπικά αγγεία που σπάνε. Το χρώμα αυτής της έκκρισης μπορεί να ποικίλλει από ροζ μέχρι σκούρο καφέ. Εάν κάποια 24ωρα πριν έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή ή κολπική εξέταση, η βλέννη μπορεί να αποβληθεί χωρίς αυτό να σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού.