εβδομάδα 40

Τα κατάφερες!Έφτασες στο τέλος της εγκυμοσύνης και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να έρθει το μωρό σου στο κόσμο. Το μωρό σου δεν έχει πολύ χώρο πλέον στην κοιλιά σου, διπλώνει τα χέρια και τα πόδια του για να χωρέσει. Το αμνιακό υγρό έχει ελαττωθεί αρκετά. Αισθάνεσαι όλο και πιο συχνά η κοιλιά σου να πετρώνει και όλο σου το σώμα ετοιμάζεται για την γέννα. Όλα είναι έτοιμα για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του τοκετού.

Αν είσαι από τις μαμάδες που θέλουν να γεννήσουν φυσιολογικά, πρέπει ξέρεις ότι το μωρό θα αποφασίσει πότε θα γεννηθεί! Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να επιταχύνεις την όλη διαδικασία. Προσπάθησε μόνο να περπατάς κάθε μέρα με το δικό σου ρυθμό. Άλλες υπερβολές και επίπονες προσπάθειες θα σε κουράσουν και θα σε απογοητεύσουν. Η φύση γνωρίζει πότε ένα μωρό είναι έτοιμο και όσο και αν προσπαθήσεις δεν μπορείς να επηρεάσεις την ημερομηνία που θέλει να έρθει το μωρό σου.

Είσαι σίγουρα εξαντλημένη από την αναμονή, εννέα μήνες είναι μεγάλο διάστημα και θέλεις επιτέλους να γεννήσεις το μωρό σου. Εδώ όμως θα πρέπει να δώσεις το μέγιστο των δυνάμεών σου, αφού είναι το μόνο σημείο των εννέα μηνών που πραγματικά χρειάζεται υπομονή και αντοχή. Προετοιμάσου σωστά ψυχολογικά, μην αφήνεσαι και μην εξαντλείς τον εαυτό σου στην αναμονή του τοκετού.

Άλλες γυναίκες γεννούν εύκολα, άλλες δύσκολα, άλλες δεν μπορούν απλά. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες εγκύους, μην πανικοβάλεσαι από εμπειρίες φίλων ή συγγενών, δεν σε αφορούν και σε επιβαρύνουν με πρόσθετο άγχος. Κάθε κύηση, κάθε μωρό, κάθε μητέρα και κάθε τοκετός είναι κάτι μοναδικό, δεν υπάρχει κανένας κανόνας.


Δεν μπορείς άλλο να περιμένεις;

Κάνε μεγάλους περιπάτους, ένα ζεστό ντους ή ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσεις. Απασχόλησε το μυαλό σου με μία ταινία, γράψε κάπου τις σκέψεις σου, κάνε ένα κέικ, μίλα στο τηλέφωνο με φίλους, κάνε ό,τι μπορεί να σε χαλαρώνει. Λίγο ακόμη έμεινε, μην χάνεις την υπομονή σου και κοιμήσου τα βράδια, μην σκέφτεσαι, το μωρό σε χρειάζεται χαλαρή και ήρεμη. Έτσι και αλλιώς θα αρχίσεις τα ξενύχτια με το που θα βγει!

Το απλό περπάτημα κατά το τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει, χάρη στη βαρύτητα και το λίκνισμα των γοφών, να κατέβει το μωρό χαμηλά στη λεκάνη σας. Η πίεση του μωρού μπορεί να ωθήσει τον τράχηλο να αρχίσει να διαστέλλεται και να συμβάλει στην πρόοδο των συσπάσεων, αν ήδη υπάρχουν. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν γίνει, η φυσική σου κατάσταση ασφαλώς θα καλυτερεύσει. Απλά μην το παρακάνεις, γιατί θα χρειαστείς όλη την ενέργεια σου για τη συγκεκριμένη ημέρα του τοκετού.