εβδομάδα 41

Ξεπέρασες την ημερομηνία πιθανού τοκετού; Κανένας λόγος για να ανησυχείς! Κάποια μωρά μένουν ευχαρίστως παραπάνω στην κοιλιά της μαμάς τους. Η ημερομηνία πιθανού τοκετού είναι ένας απλός υπολογισμός και η φύση ξέρει πότε είναι έτοιμο το μωρό σας να βγει. Ακόμη και 14 μέρες μετά την ημερομηνία πιθανού τοκετού είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, αρκεί ο γυναικολόγος σου να ελέγχει κάθε μέρα την κατάσταση του μωρού.

Είναι παράταση ή δεν είναι; Αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει. Κάθε ημέρα όμως που περνά πέρα από την Π.Η.Τ. (πιθανή ημερομηνία τοκετού) θεωρείται παράταση και το μωρό το παρακολουθούμε τακτικά γιατί και η βιολογική ηλικία του πλακούντα βρίσκεται στο τέλος της οπότε πρέπει να ελέγχουμε κάθε μέρα την πορεία της κύησης με καρδιοτοκογράφημα, ώστε να διαπιστώνουμε και την κατάσταση της μήτρας (παρουσία συσπάσεων) αλλά και την υγεία του παιδιού με τις μεταβολές του καρδιακού του ρυθμού κατά την διάρκεια των συσπάσεων αυτών.

Παθολογικές μεταβολές της καρδιακής συχνότητας του παιδιού κατά την διάρκεια της καρδιοτοκογραφίας μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση πρόκλησης τοκετού, ή γέννησής του με καισαρική τομή. Παθολογικές θέσεις του παιδιού στη μήτρα ή ανώμαλες προβολές επίσης μπορεί να αποτελούν την αιτία που δεν προχωρά ο τοκετός.

Αν ξεπεράσεις τις 14 αυτές μέρες, ή αν ο γυναικολόγος σου έχει ένδειξη ότι το μωρό δεν ωφελείται, ή στρεσάρεται από την περαιτέρω παραμονή του στην κοιλιά σου, πρέπει να γίνει πρόκληση τοκετού.


Καιρός για σεξ!

Αν και φαίνεται αδύνατο να σκεφτείς κάτι τέτοιο όταν είσαι 40 εβδομάδες έγκυος και ίσως περισσότερο, αξίζει όμως να δοκιμάσεις. Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες ορμόνες που μπορούν να βοηθήσουν τον τράχηλο να ανοίξει και να λεπτύνει, δηλαδή να είναι έτοιμος για τον τοκετό. Επίσης ο οργασμός απελευθερώνει την οξυτοκίνη, ορμόνη που προκαλεί συστολές.

Μελέτες δείχνουν ότι και το μασάζ μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της οξυτοκίνης στο σώμα. Δεν σου αρέσει όμως η ιδέα του μασάζ; Δεν πειράζει, ηρέμησε και χαλάρωσε στην αγκαλιά του συντρόφου σου. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκρηξη της οξυτοκίνης στα ύψη και να αρχίσει η διαδικασία του τοκετού.

Ακόμη και αν καθυστερήσει η γέννηση του μικρού σας, θα περιμένεις ήρεμη και χαλαρή τον ερχομό του. Από πάντα, η μητέρα φύση ήξερε και ξέρει να κάνει σωστά το κάθε τι. Έτσι αν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα χαλάρωσε, ηρέμησε και προσπάθησε να περάσεις όμορφα χωρίς άγχος, αυτές τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης σου. Σε λίγο θα κρατάς στην αγκαλιά σου το μωράκι σας.