εβδομάδα 7

Το μωρό σου είναι περίπου 12-14 χιλιοστά. Το κεφάλι του -σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα -είναι πολύ μεγάλο.Το υπόλοιπο σώμα αναπτύσσεται λίγο αργότερα. Τα άνω και τα κάτω άκρα είναι πολύ κοντά, αλλά τα χέρια και τα πόδια αρχίζουν να παίρνουν μορφή. Τα χέρια αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τα πόδια.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι θα πρέπει να τρώνε για δύο κατά την εγκυμοσύνη. Το σώμα σου δεν απαιτεί επιπλέον θερμίδες μέχρι περίπου το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όταν θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 300 επιπλέον θερμίδες ανά ημέρα. Θα παρατηρήσεις ότι αυξάνει η όρεξη σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το μωρό σου και να περιορίσεις την όρεξή σου είναι τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην πρωινή αδιαθεσία, καθώς, είναι συχνά πολύ χειρότερη με άδειο στομάχι. Καρποί, φρούτα, γιαούρτι και άλλα υγιεινά τρόφιμα δεν θα βοηθήσουν μόνο στην καταπολέμηση της όρεξης, αλλά θα δώσουν στο μωρό σας αναγκαία θρεπτικά συστατικά. θα βοηθήσουν επίσης την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, μια κοινή παρενέργεια της εγκυμοσύνης. Οι ίνες βοηθούν επίσης να αισθάνεσαι πλήρης και βοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα σου πιο ομαλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Το στήθος σου μεγαλώνει, γίνεται πιο ευαίσθητο και αλλάζει, προετοιμάζεται ήδη για να αναλάβει μετά την γέννα τον θηλασμό.

Αν και ακόμη δεν φαίνεται ξεκάθαρα στους άλλους ότι είσαι έγκυος, πιθανόν να νιώθεις μία ενόχληση γύρω από την μέση. Ενοχλήσεις χαμηλά στην πύελο (λεκάνη) οφείλονται στην ανάπτυξη της μήτρας.

Αν δεν έχεις πάει ακόμη στον γυναικολόγο σου ...

Δεν πρέπει να αμελήσεις άλλο, κλείσε ένα ραντεβού για τον πρώτο έλεγχο. Ο γιατρός σου πρέπει να αποκλείσει μία πιθανή εξωμήτριο κύηση κάνοντας διακολπικό υπέρηχο. Θα προσδιορίσει την ηλικία της κύησης, θα ορίσει πότε πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.

Αν είσαι εργαζόμενη καλά θα ήταν να περιμένεις μέχρι την 12η εβδομάδα για να το ανακοινώσεις στον εργοδότη και στους συναδέλφους σου. Μέχρι την 12η εβδομάδα υπάρχει σε κάθε εγκυμοσύνη ο κίνδυνος αποβολής. Ενημέρωσε νωρίτερα τον εργοδότη σου αν ο χώρος εργασίας σου είναι επικίνδυνος για την εγκυμοσύνη και πρέπει να ληφθούν κάποια ανάλογα μέτρα.Από εδώ και πέρα πρέπει να προσέχεις να μην σηκώνεις βάρος πάνω από 5 κιλά, να μην στέκεσαι όρθια για πάνω από 4 ώρες, να μην δουλεύεις σε βραδινή βάρδια ή να κάνεις πολλές υπερωρίες. Αν δεν υπάρχει η πολυτέλεια να τα αποφύγεις όλα αυτά, τότε θα πρέπει να βρίσκεις πάντα τρόπο να αναπληρώνεις την χαμένη σου ενέργεια.