εβδομάδα 9

Το μωρό σου είναι περίπου 23 χιλιοστά, τόσο μεγάλο όσο μια ρώγα σταφυλιού. Το κεφάλι του αρχίζει να στρογγυλεύει και παίρνει σιγά σιγά ανθρώπινη μορφή. Το στόμα και μια στρόγγυλη μικρή προεξοχή για μύτη προβάλλουν, τα μάτια που ήταν πριν στο πλάι του κεφαλιού είναι πια πιο κεντρικά. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Η καρδιά και ο εγκέφαλος συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Η καρδιά έχει βαλβίδες, τέσσερις θαλάμους και χτυπάει με 180 παλμούς το λεπτό. Το πεπτικό σύστημα αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα. Τα νεφρά λειτουργούν με το ένα τρίτο της τελικής τους απόδοσης και αποβάλλουν ήδη άχρηστες ουσίες από το αίμα. Οι πνεύμονες διακλαδίζονται συνεχώς σε μικροσκοπικούς σωλήνες. Ο εγκέφαλος έχει τετραπλασιαστεί και περιβάλλεται από το ήδη σχηματισμένο κρανίο.


Επισκέψου το γυναικολόγο σου

Μέχρι την 32η εβδομάδα πρέπει να πηγαίνεις τουλάχιστον μία φορά τον μήνα στον γυναικολόγο σου για τις κατάλληλες μετρήσεις του μωρού σου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης περνιούνται στην κάρτα εγκύου, την οποία πρέπει να έχεις πάντα στην τσάντα σου. Ο γιατρός σου θα αποφασίσει πότε θα είναι ο επόμενος έλεγχος, ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάθε εξέτασης. Από την 32η εβδομάδα και μετά επιβάλλεται πιο συχνός έλεγχος.