Η κολποσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος, το αιδοίο και ο κόλπος για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν βλάβες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι κατά την απλή εξέταση. Οι ενδείξεις της εξέτασης αυτής είναι:

  • Η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο Τεστ Παπανικολάου
  • Ο έλεγχος του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας για την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων
  • Όταν υπάρχουν ορατές ύποπτες βλάβες στον τράχηλο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου.
  • Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός όταν έχουμε σοβαρή παθολογία στον τράχηλο
  • Η μετεγχειρητική παρακολούθηση μετά από επέμβαση σε HSIL ή καρκίνο

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την κολποσκόπηση;

Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα και τις κολπικές πλύσεις για δύο ημέρες πριν από την εξέταση, για να μη συγκαλυφθούν τα ανώμαλα κύτταρα.

Όλες οι ημέρες εκτός των ημερών της περιόδου είναι κατάλληλες για την κολποσκόπηση Για σιγουριά αφήστε και 1-2 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να μην υπάρχει ούτε καθόλου αίμα.

κολποσκόπηση

Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

Τα αρχικά στάδια της εξέτασης είναι ίδια με την εξέταση για το τεστ Παπανικολάου. Η γυναίκα ξαπλώνει στην γυναικολογική καρέκλα και χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα για να φανεί ολόκληρος ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο έπειτα τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Το κολποσκόπιο είναι ένα μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος, που παρέχει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις. Μπορούμε έτσι να εξετάσουμε τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Αφού γίνει η επισκόπηση χρησιμοποιούμε στη συνέχεια διάφορες χρωστικές (οξικό οξύ και διάλυμα Lugol) στον τράχηλο για να αναδειχθούν περιοχές με βλάβη. Αν κριθεί απαραίτητο λαμβάνουμε μικρές βιοψίες από τον τράχηλο. Η βιοψία γίνεται με ειδικές λαβίδες, δεν πονάει και είναι καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των γυναικών. Η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ένα τσίμπημα, αλλά όχι πόνο. Το τμήμα του ιστού που λαμβάνεται, αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Σε πολύ σοβαρές βλάβες και μετά την επιβεβαίωση της βιοψίας θα χρειαστεί επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι του τραχήλου.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά την κολποσκόπηση;

Αν έχει γίνει μόνο κολποσκόπηση, χωρίς να ληφθούν βιοψίες, δε χρειάζεται να προσέξετε κάτι ιδιαίτερα και μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές μετά από 48 ώρες. Είναι φυσιολογικό να δείτε καφέ ή μαύρα υγρά, είναι τα διαλύματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέταση.

Αν έχει ληφθεί βιοψία πρέπει να αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές και τη χρήση ταμπόν για 5 ημέρες. Αποφύγετε επίσης κολπικές πλύσεις, κολπικές κρέμες ή υπόθετα αν δεν συστηθούν από το γιατρό σας. Είναι φυσιολογικό να δείτε λίγο αίμα τις επόμενες μέρες.

Εάν μετά την βιοψία εμφανίσετε δυνατή αιμορραγία, δύσοσμα υγρά ή έντονο κοιλιακό πόνο, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό.

Τι δείχνει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση θα δείξει με λεπτομέρεια την ύπαρξη, την έκταση, την βαρύτητα και το είδος της βλάβης, όπως και το αν χρειάζεται βιοψία.Τα αποτελέσματά της μας βοηθούν να αποφασίσουμε αν χρειάζεστε θεραπεία και να προγραμματίσουμε το είδος της θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να αναφέρονται ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN). Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες CIN ανάλογα με το πόσα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις.

Ανάλογα το πρόβλημα που θα αποκαλυφθεί από την κολποσκόπηση ή/και την βιοψία, θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση με ή χωρίς κολποσκόπηση, καυτηριασμός – εξάχνωση με Laser, ή κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας (LLETZ).