Η υφολική υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το σώμα της μήτρας, αλλά ο τράχηλος παραμένει. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει είτε με κοιλιακή λαπαροτομία (σχετικά μεγάλη τομή - όπως της καισαρικής) είτε λαπαροσκοπικά (με 3 μικρές οπές στην κοιλιά). Επιπλέον, μία τελευταία μέθοδο αποτελεί η λεγόμενη ρομποτική υστερεκτομή, κατά την οποία επιτρέπεται καλύτερος έλεγχος και μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, αλλά και πιο λεπτοί χειρισμοί στις κινήσεις με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας εργαλείων, απαιτείται ωστόσο και ο ανάλογος εξοπλισμός.

υστερεκτομή

Επειδή η υστερεκτομή σχετίζεται με κατάργηση ουσιαστικά της γυναικείας γονιμότητας, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις κατά τις οποίες θα πρέπει να συστήνεται ως θεραπευτική λύση. Συστήνεται σε περιπτώσεις που συντρέχουν άμεσοι λόγοι υγείας καθώς και ως τελευταία λύση σε γυναικολογικής φύσεως προβλήματα, τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με άλλες μεθόδους και καταλήγουν να αποτελούν πηγή χρόνιας ταλαιπωρίας για τις ασθενείς. Συνοπτικά, οι απόλυτες και σχετικές ενδείξεις για υφολική υστερεκτομή είναι οι ακόλουθες:

  • Ύπαρξη λειομυωμάτων σε προεμμηνοπαυσικές και μεταμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ή χωρίς αιμορραγία από τη μήτρα ή πόνο όταν αυτά είναι πολύ μεγάλα ή πάρα πολλά.
  • Αιμορραγίες από τη μήτρα σε προεμμηνοπαυσιακές και μεταμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.
  • Ενδομητρίωση (δηλαδή υπερπλασία ενδομητρικού ιστού έξω από τη μήτρα) η οποία είναι συμπτωματική και είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή (χορήγηση προγεστινών) ή με συντηρητική χειρουργική μέθοδο.
  • Αδενομύωση, δηλαδή ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εντός του μυομητρίου ( μυϊκού τοιχώματος της μήτρας ).
  • Πυελικό άλγος το οποίο εμμένει και είναι χρόνιο παρά τη χρήση συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης ή σε περίπτωση ύπαρξης συμφύσεων και γενικά φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

Η γυναίκα συνήθως εισέρχεται στο νοσοκομείο το πρωί της ημέρας της επέμβασης και εξέρχεται το επόμενο πρωινό. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και το χειρουργείο διαρκεί περίπου μια ώρα, καθώς ολόκληρη η επέμβαση πραγματοποιείται από τις μικρές τομές στο δέρμα και η αφαίρεση της μήτρας με ειδικό χειρουργικό εργαλείο που εισέρχεται μέσω μιας εκ των τομών (morcellator).

 
 

Η υφολική υστερεκτομή πλεονεκτεί σε σύγκριση με την ολική υστερεκτομή ως προς τον συνολικά μικρότερο αριθμό επιπλοκών και μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Επίσης μετεγχειρητικά παρατηρούνται λιγότεροι πόνοι καθώς οι σύνδεσμοι της πυέλου που σχετίζονται με τη μήτρα μένουν ανέπαφοι. Το πρώτο μετεγχειρητικό βράδυ είναι συνήθως ομαλό και το ήπιο κοιλιακό άλγος ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, τα οποία και χορηγούνται για λίγες ημέρες εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί.

Μερικές φορές μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί , πολύ μικρού βαθμού σταγονοειδής ποσότητα αίματος στη σερβιέτα κάθε μήνα, που αντιστοιχεί στην περίοδο, λόγω της διατήρησης του τράχηλου της μήτρας κατά την επέμβαση. Με την υφολική υστερεκτομή διατηρούνται οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τον τράχηλο και τον κόλπο, με συνέπεια μικρότερη πιθανότητα προπτώσεως του κολοβώματος στο μέλλον.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων έχουν καταστήσει την υφολική υστερεκτομή ασφαλή χειρουργική διαδικασία (στη Γερμανία περισσότερες από το 60% των υστερεκτομών που δεν σχετίζονται με καρκινικά ή προκαρκινικά ευρήματα γίνονται πλέον με αυτή τη μέθοδο), ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη επέμβαση δε δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.