Αποβολή ονομάζεται η αυτόματη διακοπή της κύησης πριν από το στάδιο κατά το οποίο το έμβρυο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως αυτόματη αποβολή ορίζεται η απώλεια των προϊόντων της κύησης πριν την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ή με βάρος εμβρύου μικρότερο των 500 γραμμαρίων.
Η συχνότητα των αποβολών υπολογίζεται περίπου στο 15% – 25%, ποσοστό που μπορεί να είναι και υψηλότερο καθώς η πραγματική συχνότητα των αποβολών είναι δύσκολο να καθοριστεί. Σε ποσοστό 85%, η αποβολή συμβαίνει μέσα στις πρώτες 6- 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και έτσι πολλές γυναίκες αποβάλλουν προτού μάθουν ότι είναι έγκυες θεωρώντας την κολπική αιμόρροια που έχουν ως μια διαταραχή του κύκλου τους.
Σε ποσοστό 60 - 80% των αποβολών 1ου τριμήνου, τα αίτια είναι χρωμοσωμικές ανωμαλίες που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τυχαίο γεγονός. Άλλα πιθανά αίτια μπορεί να είναι ανωμαλίες της μήτρας, ανεπάρκεια του τραχήλου (ιδιαίτερα μετά από επεμβάσεις), φλεγμονές, συγγενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβοφιλία, ωχρινική ανεπάρκεια. Σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων δε θα διαπιστωθεί κανένα αίτιο.
Οι αποβολές 2ου τριμήνου είναι σπανιότερες, αλλά τα αίτιά τους μπορεί να είναι σοβαρότερα και επαναλαμβανόμενα. Έτσι χρειάζονται σχεδόν πάντα διερεύνηση, ώστε να θεραπευτούν όσο είναι δυνατό ή να προληφθούν σε επόμενη εγκυμοσύνη.
Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης εκλαμβάνεται ως σημάδι επαπειλούμενης αποβολής. Η κολπική αιμόρροια μπορεί να συνοδεύεται από πόνο του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος που πολλές φορές περιγράφεται ως πόνος περιόδου. Η διάγνωση πιστοποιείται με υπερηχογραφικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί ενδομήτριος κύηση, και σε κάποιες περιπτώσεις με αιματολογικές εξετάσεις β χοριακήςγοναδοτροπίνης (β-hCG). Σε αυτή την περίπτωση κύηση συστήνεται ανάπαυση και μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία σε νοσοκομείο σπάνια χρειάζεται, και στις περιπτώσεις του 1ου τριμήνου – με ελάχιστες εξαιρέσεις - δεν βοηθάει, ενώ χειρουργικός καθαρισμός γίνεται σε περιπτώσεις που η απώλεια του κυήματος είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.
Εάν αποδειχθεί ότι πράγματι έχετε υποστεί μία αυτόματη αποβολή συνήθως συστήνεται μία μικρή χειρουργική επέμβαση, μία θεραπευτική απόξεση, η οποία για να γίνει λιγότερο τραυματικά, γίνεται με χειρουργική αναρρόφηση των υπολειμμάτων της κύησης με ταυτόχρονο υπερηχογραφικό έλεγχο. Έτσι γίνεται λιγότερη απόξεση και υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος δημιουργίας συμφύσεων. Η επέμβαση αυτή είναι πολύ απλή, διαρκεί συνήθως 10 λεπτά ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο.
Σε περιπτώσεις που δεν είναι επιθυμητή ή δυνατή η επέμβαση, υπάρχει η δυνατότητα να λάβετε κάποια αγωγή από το στόμα ώστε να εξαχθούν όλα τα προϊόντα της σύλληψης από τη μήτρα, με κυμαινόμενα ποσοστά επιτυχίας. Μετά από αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε κοιλιακό πόνο και μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων. Εάν η αποβολή αίματος είναι περισσότερη ή δε σταματά μετά το διάστημα αυτό, είναι απαραίτητο να γίνει η απόξεση.
Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι μία αυτόματη αποβολή στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνοδεύεται από δεύτερη αυτόματη αποβολή και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει είναι πολυπαραγοντικοί, σύνθετοι και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάτι που μπορείτε να αλλάξετε, είναι δηλαδή εντελώς τυχαίοι. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άγχος ή ενοχή μετά από μία αυτόματη αποβολή, το σημαντικότερο είναι να συζητήσετε ανοιχτά με το σύντροφό σας και τον γιατρό σας για τα συναισθήματα και τους φόβους σας.
Στην περίπτωση που έχετε επαναλαμβανόμενες αποβολές, το καλύτερο όπλο στα χέρια σας είναι η πλήρης διερεύνηση του οργανισμού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις που μπορεί να σας φανούν άσχετες με το πρόβλημά σας.Μπορεί να ζητηθεί ανά περίπτωση έλεγχος θρομβοφιλίας, χρωμοσωμικός και παθολογοανατομικός έλεγχος εμβρύου, καλλιέργειες κολπικού υγρού, ΤΟRCH. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τον οργανισμό σας για να κατορθώσουμε να επέμβουμε και να διορθώσουμε το σημείο που μας ενδιαφέρει με την απαραίτητη θεραπευτική αντιμετώπιση.