1. Όταν η κόρη σας έχει γυναικολογικά προβλήματα. Μερικά κορίτσια αντιμετωπίζουν σε μικρή ηλικία γυναικολογικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν ειδικό, όπως η ανωμαλία στην περίοδο, οι κύστεις των ωοθηκών, η δυσμηνόρροια (έντονος πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου), ή η υπερβολική ροή αίματος. Μπορεί η έφηβη να έχει αντιληφθεί ένα εξόγκωμα στο στήθος, ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρήση ταμπόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ανεξαρτήτου ηλικίας η νεαρή κοπέλα να επισκεφτεί ένα γυναικολόγο. Εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, τότε ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος, με γυναικολογική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα, τεστ Παπανικολάου και εξέταση του στήθους με ψηλάφηση και υπερηχογραφικό έλεγχο, μπορεί να γίνει έναν χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.


  2. Η κόρη σας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να συζητήσει κάποια θέματα με ένα γυναικολόγο. Η έφηβη κόρη σας μπορεί να μην αισθάνεται πλέον άνετα με τον παιδίατρο που την ξέρει από μωρό. Οι περισσότερες έφηβες έρχονται στον γυναικολόγο για να συζητήσουν τις ανησυχίες που δεν θέλουν να μοιραστούν με τους γονείς ή τον παιδίατρό τους, όπως η αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ή η επώδυνη σεξουαλική επαφή.


  3. Όταν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι η κόρη σας είναι σεξουαλικά ενεργή. Αν αυτό συμβαίνει τότε η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να έχουν μια ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση με την κόρη τους. Μερικές φορές η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να επιτρέψει σε ένα ουδέτερο, μη επικριτικό, τρίτο μέρος να συζητήσει σημαντικές πτυχές της μετάβασης στη σεξουαλικά ενεργό ζωή, όπως είναι οι ασφαλείς σεξουαλικά πρακτικές, η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.


εφηβη-κορη-γυναικολογος


Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν περιλαμβάνει απαραίτητα κλινική εξέταση, εκτός φυσικά αν αναφερθούν συμπτώματα, όπως ανώμαλη περίοδος ή κοιλιακό άλγος, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε μια συζήτηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης όμως η έφηβη μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με το είδος της κλινικής εξέτασης, στην οποία υποβάλλεται μια γυναίκα και τους λόγους, για τους οποίους η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη.

Η έφηβη θα μπορούσε να ενημερωθεί, αν αυτό ζητηθεί, τους τρόπους αντισύλληψης και προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπάρχουν αρκετοί γονείς που θεωρούν πως αυτού του είδους η ενημέρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κόρη τους κατά κάποιον τρόπο ως άτυπη άδεια, για να ξεκινήσει άμεσα τις σεξουαλικές επαφές. Διάφορες όμως μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η ενημέρωση εφήβων πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας, δεν οδήγησε ούτε σε αύξηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, ούτε σε μείωση της ηλικίας έναρξης σεξουαλικών σχέσεων, αλλά ούτε και σε σεξουαλικές συμπεριφορές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανεύθυνες.

Στην Ελλάδα, το 47% των εφήβων ηλικίας 15 – 19 ετών έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σωστή ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης είναι πολύ καλύτερη από την άγνοια ή τις αόριστες συμβουλές για αποχή.

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι μια ευαίσθητη στιγμή για την έφηβη, αλλά και μια ευκαιρία, για να αρχίσει να εμπλέκεται και η ίδια ενεργά στην προστασία της υγείας της, αφού θα έχει την ευκαιρία να λάβει απαντήσεις για αυτά και θα μπορέσει να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της.

Η γυναικολογική εξέταση της έφηβης και η λήψη ιστορικού σε νεαρά κορίτσια αυτής της ηλικίας και ψυχολογίας, ακολουθούν ιδιαίτερους κανόνες.

Το περιβάλλον του ιατρείου, στο οποίο γίνεται η εξέταση πρέπει να είναι φιλικό και να θυμίζει ένα απλό δωμάτιο, παρά ιατρείο. Σε ορισμένα μάλιστα Κέντρα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του Εξωτερικού, οι υπεύθυνοι αποφεύγουν να φορούν ιατρική μπλούζα.

Καλό είναι η έφηβη να εξετάζεται μόνο όταν είναι απαραίτητο και ποτέ να μη πιέζεται. Σύντομες συζητήσεις γύρω από το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την οικογένεια, κ.ά., είναι σημαντικές για να δώσουν την ευκαιρία στη νεαρή κοπέλα να χαλαρώσει.

Αν η νεαρή κοπέλα έχει σεξουαλικές επαφές η εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας γίνεται με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα και λαμβάνεται τεστ Παπανικολάου. Η γυναικολογική εξέταση δεν προκαλεί πόνο.

Απαραίτητες ερωτήσεις

Ο γυναικολογικός έλεγχος αρχίζει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού. Ο γιατρός θα ρωτήσει το έφηβο κορίτσι:

  • Σε ποια ηλικία ήρθε η πρώτη περίοδος
  • Πόσο διαρκεί ο κύκλος της περιόδου και αν είναι σταθερός
  • Πόσες μέρες διαρκεί η περίοδος και αν κατά τη διάρκειά της παρουσιάζει ναυτία, πόνους στην κοιλιά, πονοκέφαλο, πρήξιμο στο στήθος
  • Αν έχει ήδη σεξουαλικές επαφές
  • Αν είχε στο παρελθόν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
  • Αν καπνίζει, αν παίρνει φάρμακα

εφηβη-κορη-γυναικολογος


Η γυναικολογική εξέταση γίνεται, σε κάποιες μόνο περιπτώσεις, όταν είναι απολύτως απαραίτητη, με τρόπο που δεν απειλείται σε καμία περίπτωση η ακεραιότητα του παρθενικού υμένα.

Η έφηβη θα ξαπλώσει στην εξεταστική κλίνη και θα γίνει διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Αν η κοπέλα έχει σεξουαλικές επαφές μπορεί να καθήσει στην ειδική γυναικολογική καρέκλα και ο γιατρός θα προχωρήσει στην εξέταση, φορώντας γάντια μιας χρήσης. Θα εξετάσει τα εξωτερικά όργανα τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, τον κολποδιαστολέα, που είναι και αυτό μιας χρήσεως. Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει στην κοπέλα κολπικό υπερηχογράφημα, για να διαπιστώσει αν η μήτρα και οι ωοθήκες είναι φυσιολογικές,ή αν υπάρχουν κύστες. Η προληπτική γυναικολογική εξέταση περιλαμβάνει και την ψηλάφηση του στήθους, αλλά και την υπερηχογραφική εξέταση του στήθους, η οποία είναι προτιμότερο να γίνεται λίγες μέρες μετά την περίοδο. Ο γιατρός θα δείξει πως γίνεται η αυτοψηλάφηση του στήθους.

Στο γυναικολόγο επειγόντως…

Μην αναβάλετε την επίσκεψη στο γυναικολόγο αν η κόρη σας:

  • Νιώθει επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά
  • Παρουσιάζει αιμορραγία ανάμεσα σε δυο κύκλους περιόδων
  • Σου έχει πει ότι έχει ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, επίμονη φαγούρα ή/και αίσθημα καύσου
  • Ο κύκλος της παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια
  • Εχει ολοκληρωμένες σχέσεις. Ο γιατρός θα τη βοηθήσει να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης.

Επίσκεψη στα κρυφά

Πολλές γυναίκες στην εφηβεία τους, είτε από φόβο είτε από αμηχανία, επιλέγουν το γυναικολόγο τους τυχαία και τον επισκέπτονται κρυφά από την οικογένειά τους. Η κατάσταση αυτή προκαλεί επιπρόσθετο άγχος που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δεδομένου ότι η έφηβη:

  • Δεν ξέρει πώς γίνεται η εξέταση
  • Ανησυχεί αν έχει επιλέξει το σωστό γιατρό
  • Φοβάται ότι θα νιώσει πόνο
  • Νιώθει αμηχανία βλέποντας το γυναικολόγο να εισβάλει σε μια τόσο ευαίσθητη και προσωπική ζώνη.

Μια καλή λύση είναι να επισκεφτεί η έφηβη το γυναικολόγο συνοδευόμενη από τη μητέρα της, και να αποφασίσει αν θέλει να είναι μόνη της κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η έφηβη κόρη σας βρίσκεται σε μια περίοδο της ζωής της, κατά την οποία περνάει από την ψυχολογία του παιδιού στην ψυχολογία της γυναίκας. Οι μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα της τής φαίνονται περίεργες, τη γεμίζουν άγχος και πολλά ερωτηματικά. Αμφιβάλει για το αν οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες ή αν κάτι δεν εξελίσσεται σωστά.

Η συνήθως περιορισμένη πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς και συνεπώς στη σωστή πληροφόρηση είναι επιβαρυντικός παράγοντας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων ενημερώνεται λανθασμένα από φίλες, το ίντερνετ και περιοδικά. Αποτέλεσμα είναι να δέχεται πλήθος ψευδών πληροφοριών, που την απομακρύνουν από την πραγματικότητα και πολλές φορές τη βάζουν σε κίνδυνο (πχ άγνοια σωστών κανόνων υγιεινής των γεννητικών οργάνων με συνέπεια επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες ή σωστής αντισυλληπτικής μεθόδου με συνέπεια μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ). Επιπλέον, όταν ξεκινάει τις σχέσεις με το άλλο φύλο, γεμίζει άγχος για το πώς φαίνεται το σώμα της, για το τι πρέπει να προσέξει, πως θα αποφύγει ανεπιθύμητες καταστάσεις και αν θα αρέσει στους συνομήλικους της.

Πώς μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη; Υπάρχει κατάλληλη ή συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσει κάποια νέα σεξουαλικές επαφές;

Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; και πολλά άλλα ερωτηματικά εκφράζονται καθημερινά. Δώστε της την ευκαιρία να ενημερωθεί σωστά και ελάτε μαζί της στον πρώτο της γυναικολογικό έλεγχο.