Ο προληπτικός έλεγχος προστατεύει την ζωή σας
Ο γυναικείος μαστός είναι όργανο με πλούσιο αδενικό ιστό και για αυτό επηρεάζεται εύκολα από τις διάφορες ορμονικές μεταβολές, ιδιαίτερα στην διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, στη διάρκεια της κλιμακτηρίου, καθώς και μετά από αυτή.
Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τον προληπτικό έλεγχο από φόβο μήπως αποκαλυφθεί κάποιο πρόβλημα. Είναι όμως γεγονός, ότι αν ο καρκίνος του μαστού ανιχνευθεί νωρίς, τότε είναι θεραπεύσιμος.
Σε ποια ηλικία ξεκινάει;
Συνιστάται να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Σκοπός η εξοικείωση της γυναίκας με τη μορφολογία του μαστού και η εφαρμογή της εξέτασης τακτικά (π.χ. κάθε μήνα). Ετήσια ψηλάφηση από γιατρό συνίσταται μετά από την ηλικία των 25 ετών.
Γιατί πρέπει να εξετάζετε το στήθος σας κάθε μήνα;
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ανακαλύπτονται για πρώτη φορά από τις ίδιες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού που θα ανακαλυφθεί νωρίς και θα θεραπευτεί έγκαιρα και σωστά έχει εξαιρετική πιθανότητα για απόλυτη ίαση.Αυτό σημαίνει πως με την απλή αυτή εξέταση που θα κάνετε εσείς η ίδια, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Η εξέταση συνιστάται να γίνεται όταν το στήθος δεν είναι ευαίσθητο ή πρησμένο.
Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας το ιδανικό χρονικό διάστημα είναι 5 με 10 ημέρες μετά την αρχή της περιόδου.
Καλό είναι να γίνεται πάντα σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου, για να μην υπάρχει σύγχυση με τις φυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στους μαστούς κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση αρκεί να γίνετε μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα, π.χ. την πρώτη μέρα κάθε μήνα, για να μην το ξεχνάτε.
Η εξέταση συνιστάται επίσης κατά την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία και μετά από πλαστικές επεμβάσεις.
Πώς θα κάνετε την αυτοεξέταση μαστού:
Η αυτοεξέταση του μαστού περιλαμβάνει δυο στάδια, την επισκόπηση και την ψηλάφηση των μαστών.
Επισκόπηση των μαστών:
Βγάλτε τελείως τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη, που βρίσκεται σε χώρο ο οποίος φωτίζεται πολύ καλά.
Παρατηρήστε τους μαστούς στον καθρέφτη, αρχικά με τα χέρια σας δίπλα στο σώμα σας, στη συνέχεια με τα χέρια σας σε ανάταση, και τέλος στη μέση πιέζοντας τη λεκάνη για να συσπάσετε τους θωρακικούς μυς.
Κοιτώντας τους μαστούς σας στον καθρέφτη ψάχνετε για αλλαγές, όπως:
Αλλαγή στο μέγεθος, το χρώμα και το σχήμα και των δύο μαστών
Αλλαγή στις θηλές
Αιμορραγία ή ροή υγρού από τις θηλές
Ασυνήθιστο βαθουλώματα, εξογκώματα ή ρυτίδωση στους μαστούς ή στις θηλές
Φλέβες που πετάνε περισσότερο από ότι συνήθως
Υπενθυμίζουμε ότι ο ένας μαστός μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερος από τον άλλο.
Τέλος, πιέστε ελαφρά τις θηλές με τον αντίχειρα και τον δείκτη, για να δείτε μήπως βγαίνει υγρό, ή αίμα. Αν δείτε έκκριμα ή δείτε αλλαγή στο σχήμα της συμβουλευτείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας.
Ψηλάφηση των μαστών:
Με την ψηλάφηση γίνεται έλεγχος στο μαστό και στη μασχάλη, για ψηλαφητά ογκίδια τα οποία δεν προϋπήρχαν.
Στο Ντους
Εξετάστε το στήθος σας κατά την διάρκεια του μπάνιου ή του ντους. Τα χέρια σας γλιστρούν ευκολότερα πάνω στο υγρό σαπουνισμένο δέρμα. Με τα δάκτυλα σας τεντωμένα, ενωμένα μεταξύ τους, κινήστε το χέρι σας πάνω σε κάθε μέρος του μαστού σας.
Χρησιμοποιήστε το δεξί χέρι για το αριστερό στήθος και το αριστερό χέρι για να εξετάσετε το δεξί στήθος. Ψάχνετε για ογκίδια, εξογκώματα ή κάποια μορφή σκλήρυνσης του δέρματος.
Σε ξαπλωμένη θέση
Αρχικά, ξαπλώστε άνετα στο κρεβάτι σας και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. Τοποθετήστε επίσης ένα χαμηλό μαξιλάρι, ή μία διπλωμένη πετσέτα κάτω από τον αριστερό σας ώμο. Σηκώστε το αριστερό σας χέρι και ακουμπήστε το στο μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι σας.
Με το δεξί σας χέρι θα εξετάσετε τον αριστερό μαστό. Με την παλάμη ανοιχτή και τα δάχτυλα ενωμένα οι άκρες των δαχτύλων προσπαθούν να καλύψουν όλη την επιφάνεια του μαστού και της μασχάλης, εξασκώντας σταθερή πίεση. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη θηλή, ακολουθώντας ομόκεντρους κύκλους και να καταλήξετε στο έξω όριο του μαστού. (1) Άλλη επιλογή είναι οι κινήσεις από πάνω προς τα κάτω σε διαδοχικές σειρές. (2) Συνιστάται η διαδικασία αυτή να γίνετε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά και να γίνεται με διάφορες διαβαθμίσεις στην πίεση που ασκεί το χέρι. Επιλέξτε τη μέθοδο που είναι η ευκολότερη για εσάς και χρησιμοποιήστε την ίδια κάθε φορά που εξετάζετε το στήθος σας.
Στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να εξετάσετε την μασχάλη σας.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με το δεξιό μαστό και τη δεξιά μασχάλη.
Τι πρέπει να κάνετε αν ανακαλύψετε ένα ογκίδιο ή μία αλλαγή στο στήθος ή στη μασχάλη σας;
Πριν πανικοβληθείτε, φροντίστε να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας όσο το δυνατό συντομότερα. Ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να κάνει την σωστή διάγνωση έχοντας στα χέρια του τον υπέρηχο μαστού και όποιες άλλες από τις απεικονιστικές μεθόδους χρειαστούν.
Ο καρκίνος του μαστού είναι παγκόσμια η συχνότερη κακοήθης πάθηση στις γυναίκες. Στατιστικά μία στις οχτώ γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή στη ζωή της.
Η κάθε γυναίκα ανάλογα με τον τρόπο ζωής της, τις διατροφικές της συνήθειες, το ατομικό και κληρονομικό της ιστορικό, εμφανίζει διαφορετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Δυστυχώς καμία παρέμβαση δεν είναι ικανή να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Για αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία. Παραμερίζοντας τους φόβους και τις προκαταλήψεις είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε, να αυτοεξεταζόμαστε και να μην παραβλέπουμε τον ετήσιο έλεγχο και αυτής της περιοχής του σώματος μας.
Η σωστή και τακτική αυτοεξέταση σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα μαστού από τον γυναικολόγο σας όπως και η μαστογραφία για γυναίκες άνω των 40 ετών, αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και πολλών καλοηθών αλλαγών που χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης.
Γνωρίστε το στήθος σας και εξοικειωθείτε µε τη φυσιολογική εμφάνιση και υφή του, ώστε να αντιλαμβάνεστε αλλαγές τις οποίες πρέπει να αναφέρετε άμεσα στο γιατρό σας. Χρειάζεται βέβαια εξάσκηση για την πραγματοποίηση μιας καλής αυτοεξέτασης. Ρωτήστε τον γιατρό σας για συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την κάνετε σωστά.
Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πόσο απλό είναι. Αφιερώστε 10 λεπτά από τον χρόνο σας κάθε μήνα για την αυτοεξέταση, κάντε το σα δώρο στον εαυτό σας. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!