Φορέστε άνετα, όχι πολύ στενά εσώρουχα και παντελόνια. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και το βράδυ όταν ξαπλώσετε, μην φοράτε καθόλου εσώρουχό. Τα πλεονεκτήματα των βαμβακερών εσωρούχων είναι ότι επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να αερίζεται, απορροφούν τον ιδρώτα και μπορούν να πλυθούν στους 60 βαθμούς Κελσίου. Τα συνθετικά εσώρουχα αντίθετα, δεν επιτρέπουν τον αερισμό της ευαίσθητης περιοχής, απορροφούν πολύ λιγότερο τον ιδρώτα και τις διάφορες εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η υγρασία σε αυτή την περιοχή. Έτσι αναπτύσσονται μύκητες ή άλλα μικρόβια και εμφανίζεται έντονη φαγούρα ή δυσοσμία στην περιοχή.
Αλλάξτε καθημερινά εσώρουχο, αλλάξτε τακτικά τις πετσέτες μπάνιου. Σαπουνίστε τα χέρια σας πριν και μετά το σκούπισμα στην τουαλέτα, έτσι δεν μεταφέρετε μικρόβια προς και από την ευαίσθητη περιοχή σας.
Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά για την περιοχή αυτή. O κόλπος διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στα μικρόβια - εισβολείς. Εκεί συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία πολλών ειδών βακτηρίδια, το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν διαταράσσεται η ισορροπία του πληθυσμού τους. Τα κάθε είδους αντισηπτικά προϊόντα επιφέρουν αλλαγή στο φυσικό pH του κόλπου, καταστρέφουν δηλαδή τη φυσική χλωρίδα, κι έτσι δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για ιατρογενείς-φαρμακογενείς κολπίτιδες.
Μην κάθεστε ποτέ σε ξένες τουαλέτες. Σκουπίστε την περιοχή αν είναι δυνατόν με δικό σας χαρτομάντηλο, μην χρησιμοποιείτε χαρτιά που έχουν πέσει κάτω ή δεν φαίνονται τόσο καθαρά.
Προσέξτε τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής στην τουαλέτα. Αν έχετε κόρη εκπαιδεύστε τη από την στιγμή που πετάει την πάνα. Σκουπιστείτε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, και ποτέ με την ανάποδη φορά. Έτσι δεν μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό προς το αιδοίο, τον κόλπο, και την ουρήθρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις φλεγμονές στην ευαίσθητη περιοχή αλλά και τις ουρολοιμώξεις.
Για την εσωτερική καθαριότητα του κόλπου υπάρχουν ειδικά κολπικά ντους, καλό όμως είναι να μην χρησιμοποιούνται χωρίς λόγο σε καθημερινή βάση. Ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας ενημερώσει εάν και πότε χρειάζεστε κάποιο από τα πολλά σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Η υπερβολική, ή η άνευ λόγου χρησιμοποίηση τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε.
Προσοχή με την αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι. Μην μοιράζεστε ξυραφάκια, να τα ξεπλένετε καλά μετά από κάθε χρήση και να τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσετε κάπου. Αν πηγαίνετε σε αισθητικό δώστε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής. Προσέξτε αν τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το να αλλάζει το κάλυμμα του κρεβατιού όπου σας κάνει αποτρίχωση μετά από κάθε πελάτισσα. Επίσης πρέπει να σιγουρευτείτε ότι απολυμαίνει τα χέρια της ή ότι αλλάζει γάντια για κάθε πελάτισσα. Αν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες, είναι πιθανό να κολλήσετε κάποια μεταδοτική δερματική ή γυναικολογική νόσο, όπως σταφυλόκοκκο ή μύκητες.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σφουγγάρια ή πετσετάκια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Δεν χρησιμοποιούμε μωρομάντηλα για τον καθαρισμό της περιοχής.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα/ πετσέτες/ παντελόνια/ ξυραφάκια.
Κατά την διάρκεια της περιόδου αλλάξτε συχνά σερβιέτα. Αποφύγετε (αν γίνεται) τη χρήση ταμπόν.Τοποθετείστε το ταμπόν με καθαρά χέρια και αλλάξτε το και αυτό συχνά.
Προτιμήστε το ντους παρά το μούλιασμα σε μπανιέρα, ακόμη και αν η μπανιέρα είναι δική σας.
Μη φοράτε κοντές φούστες με στρινγκ αν πρόκειται να καθίσετε σε καθίσματα μέσων μαζικής μεταφοράς/παγκάκια/ψάθες/άμμο. Μην δοκιμάζετε καινούρια παντελόνια ή μαγιώ σε καταστήματα όταν φοράτε στρινγκ, μην δοκιμάζετε ποτέ μαγιώ ή εσώρουχα γυμνή. Πλύνετε ότι καινούριο έρθει σε επαφή με αυτή την περιοχή, ποτέ δεν ξέρετε τι μικρόβια είχε η προηγούμενη από εσάς που τα πρόβαρε στο δοκιμαστήριο.
Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιώ σας αμέσως, ακόμη και όταν είσαστε σε πισίνα. Το χλώριο επηρεάζει το όξινο pHτου κόλπου. Μην κάθεστε στην άμμο ή σε ξαπλώστρα αν δεν έχετε δική σας πετσέτα (η οποία πρέπει μετά από τέτοια χρήση να πλυθεί και να μην ξαναχρησιμοποιηθεί για στέγνωμα του σώματος).
Φροντίστε για τη σωστή ύγρανση του κόλπου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Φροντίστε για κάποιο λιπαντικό ειδικά αν έχετε πρόβλημα ξηρότητας. Οι μικροτραυματισμοί που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της ξηρότητας, προκαλούν έντονο ερεθισμό ή και πόνο.
Αν υποφέρετε συχνά από κολπικές μυκητιάσεις, περιορίστε τη ζάχαρη στη διατροφή σας. Τα γλυκά ευνοούν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στον κόλπο, δίνοντας έτσι τροφή σε ανεπιθύμητους οργανισμούς.
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση είναι επιρρεπείς σε μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις. Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει ακόμη παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα μιας κολπίτιδας ή τραχηλίτιδας και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη πιο αυστηροί πρέπει να είμαστε με ανάλογες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλχημείες και πειράματα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού σας. Αθεράπευτες φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό.
Όταν παίρνετε κάποια αντιβίωση πρέπει να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα κολπικά υπόθετα γαλακτοβακίλων. Η αντιβίωση καταστρέφει και τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. Candida) που δημιουργούν μολύνσεις.
Να σκέφτεστε πάντα πως ο σύντροφος σας πρέπει να κάνει ταυτόχρονη θεραπεία με εσάς για τις φλεγμονές της ευαίσθητης περιοχής. Αν δεν γίνει ταυτόχρονη θεραπεία, ο ένας θα κολλάει τον άλλο (φαινόμενο πινγκ- πονγκ).
Προσέξτε την γενική υγεία και φυσική σας κατάσταση. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ασκηθείτε, κοιμηθείτε αρκετά, προσέξτε να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες και περιορίστε τη ζάχαρη.
Σε δυσάρεστες καταστάσεις της ευαίσθητης περιοχής που επιμένουν συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Πολλές φορές προϊόντα και λύσεις που προτείνονται από φίλες, φαρμακοποιούς και δερματολόγους δεν είναι πάντα οι σωστές.
Καθημερινό πλύσιμο της περιοχής, χωρίς όμως υπερβολές. Μία φορά είναι αρκετή! Η υπερβολική υγιεινή φέρει αντίθετα και δυσάρεστα αποτελέσματα.
Μιλήστε με τον σύντροφο σας και για την υγιεινή της δικής του ευαίσθητης περιοχής. Τα συμπτώματα και οι ενοχλήσεις σας θα επιστρέψουν μετά από οποιαδήποτε αγωγή, αν ο ίδιος δεν προσέχει και κάθε φορά σας μεταφέρει τα δικά του μικρόβια μέσω της σεξουαλικής επαφής. Πολλές γυναίκες μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό παρατηρούν δυσοσμία της ευαίσθητης περιοχής. Το σπέρμα του άντρα έχει διαφορετικό pH, και κοκκοβακτηρίδια και αναστατώνουν το φυσιολογικό όξινο pH και τους γαλακτοβάκιλους της γυναίκας.
Έχετε υπόψιν σας πως η αιτία κάποιων συμπτωμάτων της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να είναι τελείως διαφορετική στην εφηβεία, στην αναπαραγωγική ηλικία, στην εγκυμοσύνη αλλά και στην εμμηνόπαυση και ανάλογα διαφορετική πρέπει να είναι και η θεραπεία τους. Η έμμηνος ρύση, το σπέρμα, η ωορρηξία αλλά και η εμμηνόπαυση μπορούν να μεταβάλλουν το pH της περιοχής δημιουργώντας ξηρότητα στον κόλπο, σύμπτωμα της οποίας είναι και ο κνησμός. Η προγεστερόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, πριν την περίοδο και με τη λήψη αντισυλληπτικών, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μυκήτων.
Αν έχετε έντονη φαγούρα, ή αίσθηση καύσου, πολλά υγρά δύσοσμα ή μη, ερυθρότητα ή πρήξιμο της ευαίσθητης περιοχής μην αμελείτε. Όλα αυτά είναι συμπτώματα διαταραγμένης χλωρίδας της περιοχής αυτής. Χωρίς να ντρέπεστε ενημερώστε τον γυναικολόγο σας, αυτός θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.