ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Φυλλικό Οξύ (ή Φολλικό Οξύ)

Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη. Η ένταξή του ως συμπλήρωμα στη διατροφή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (12 εβδομάδες), αλλά και μερικούς μήνες πριν τη σύλληψη. Παράλληλα, βέβαια, με το συμπλήρωμα του φυλλικού οξέως είναι σημαντικό η διατροφή της εγκύου να είναι υγιεινή και ισορροπημένη και να συμπεριλαμβάνει καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, φρέσκα φασολάκια και αρακάς) και φρούτα, όπως τα πορτοκάλια.

Βιταμίνη Α

Τροφές όπως τα πατέ και το συκώτι είναι καλές πηγές σιδήρου, παρουσιάζουν, όμως, υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Α που ίσως αποβεί επικίνδυνη για το μωρό σας αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες. Έχετε υπόψη σας πως ορισμένα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, γι’ αυτό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ουσία-πρόδρομος της βιταμίνης Α, γνωστή ως καροτένιο, που μπορεί άφοβα να συμπεριληφθεί στη διατροφή της εγκύου. Το καροτένιο βρίσκεται στο καρότο, στις κόκκινες, τις κίτρινες και τις πορτοκαλί πιπεριές, τα μάνγκο, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, και τις ντομάτες.

Σίδηρος και Βιταμίνη C

Ο σίδηρος είναι ένα απ’ τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας γιατί μεταφέρει επιπλέον οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ τον έχει ανάγκη και το μωρό σας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Αν παρουσιάσετε έλλειψη σιδήρου αυτή την περίοδο, το μωρό σας μπορεί να είναι μια χαρά, εσείς όμως θα διατρέχετε τον κίνδυνο να παρουσιάσετε αναιμία, η οποία θα σας κάνει να νιώσετε κούραση, εξάντληση και μια γενική αδυναμία. Συνήθως, οι έγκυες παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου. Πέρα απ’ αυτό, όμως, η διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, ψάρι, αβγά, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα απ’ τον οργανισμό σας αν καταναλώνετε ταυτόχρονα φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Γι’ αυτό πίνετε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα μαζί με τα δημητριακά σας ή φάτε μερικά φρέσκα φρούτα μετά το γεύμα σας. Αποφύγετε την κατανάλωση γάλακτος μαζί με τη λήψη σιδήρου διότι μειώνεται η απορρόφηση του δεύτερου από τον οργανισμό.

Ω3 Λιπαρά

Η διατροφή σας όσο κυοφορείτε καλό είναι να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ω3 λιπαρών, καθώς αυτά συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας και ταυτόχρονα ωφελούν εσάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η πρόσληψη ω3 λιπαρών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει πιο έξυπνο το μωρό σας.

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολωμός είναι όλα πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή της εγκύου πάνω από δύο μερίδες την εβδομάδα, καθώς ορισμένα ψάρια μπορεί να περιέχουν υδράργυρο που σε υψηλά επίπεδα ενδέχεται να είναι βλαβερός για το μωρό σας. Εναλλακτικές πηγές για τα ω3 λιπαρά είναι οι σπόροι όπως ο πασατέμπος (θα χρειαστείτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα).

 
 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να επιλέξει ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ειδικά σχεδιασμένο για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι ήδη έγκυες. Σας βοηθά να εξισορροπήσετε τα θρεπτικά συστατικά που συνιστούν μια υγιή εγκυμοσύνη, ανάμεσά τους το φυλλικό οξύ και τον σίδηρο.

Βεβαιωθείτε όμως πως το σκεύασμα που θα πάρετε δεν είναι απλά μια πολυβιταμίνη αλλά απευθύνεται σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και σε εγκύους, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνες που θα πρέπει να αποφεύγετε.