εβδομάδα 19

Το μωρό σου είναι περίπου 18 εκατοστά και 300 γραμμάρια. Κουνάει τα χέρια και τα πόδια του όλο και πιο συντονισμένα, σημάδι ότι αναπτύσσεται συνεχώς το νευρικό του σύστημα. Κάθε λεπτό δημιουργούνται 200.000 εγκεφαλικά κύτταρα, μέχρι την γέννα θα είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια. Το συκώτι και ο σπλήνας αρχίζουν να λειτουργούν και σχηματίζουν τα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καρδιά του χτυπά σε σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από ότι η δικιά σου καρδιά, και στέλνει αίμα στο μικροσκοπικό του σώμα.


Εξέταση δευτέρου επιπέδου.

Από τη 19η μέχρι και την 22η εβδομάδα κύησης γίνεται η εξέταση δευτέρου επιπέδου. Φροντίστε για το ραντεβού σας!

Η μήτρα σου πλέον βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ομφαλό σου.

Το κατώτερο τμήμα της κοιλιά σου είναι ευαίσθητο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Θα πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του σώματός σου. Θα πρέπει λοιπόν να είσαι από εδώ και πέρα ιδιαίτερα προσεκτική όταν περπατάς και όταν είσαι σε σκάλα, για να μην πέσεις. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό μην τρομάξεις. Το μωρό είναι ασφαλές και το αμνιακό υγρό δρα σαν μαξιλάρι που απορροφά τον κραδασμό. Θα πρέπει όμως να εξεταστείς από τον γιατρό σου. Η αποκόλληση πλακούντα θα πρέπει να αποκλειστεί υπερηχογραφικά μέσα στις επόμενες 24 και 48 ώρες μετά το πέσιμο.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να νοιώσεις είναι ζάλη ή τάση για λιποθυμία. Αυτό το αίσθημα γίνεται εντονότερο όταν σηκώνεσαι απότομα ή όταν αλλάζεις στάση. Η ορθοστατική υπόταση είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και έχει νακάνει με την απότομη μεταβολή της πίεσης του αίματος όταν αλλάζεις στάση.