εβδομάδα 42

Κάποια μωρά μένουν στην κοιλιά της μητέρας τους περισσότερο χρόνο από ότι άλλα. Μόνο λίγες γυναίκες φέρνουν στον κόσμο το μωρό τους στην υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού. Ωστόσο, σε περίπου 90% των γυναικών θα ξεκινήσουν από μόνες τους οι ωδίνες μέσα σε 2 εβδομάδες από την υπολογισμένη ημερομηνία.

Ο κυριότερος λόγος που τα μωρά δεν έρχονται στην ώρα τους είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουμε την πιθανή ημερομηνία του τοκετού. Ο υπολογισμός αυτός είναι σχετικά ακριβής, αλλά σε πολλές γυναίκες, είτε λόγω αστάθειας του κύκλου, είτε γιατί η ωορρηξία δεν ήρθε την ημέρα που θα έπρεπε, δεν μας δίνει πάντα σωστά αποτελέσματα. Οπότε δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι - σε κάποιες περιπτώσεις -αν έχουμε παράταση της ημερομηνίας τοκετού ή όχι.

Η καθυστέρηση της έναρξης του τοκετού τις περισσότερες φορές θεωρείται φυσιολογική. Σε κάποιες οικογένειες είναι συχνότερο φαινόμενο να γεννιούνται τα μωρά μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Έχει παρατηρηθεί ότι αν μία γυναίκα γεννήσει αργότερα το 1ο μωρό της, έχει αυξημένες πιθανότητες και το 2ο της μωρό να γεννηθεί μετά την πιθανή ημερομηνία.

Αν ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγχει καθημερινά την 42η εβδομάδα με καρδιοτοκογράφημα (ή και με άλλες εξετάσεις που θα κρίνει απαραίτητες) και δεν υπάρχει ένδειξη υποξυγοναιμίας του μωρού, ο πλακούντας λειτουργεί ακόμη ικανοποιητικά, και υπάρχει αρκετό αμνιακό υγρό,μπορείτε λίγο ακόμη να περιμένετε. Με γνώμονα πάντα την υγεία μωρού και μητέρας ο γυναικολόγος σας θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητη η πρόκληση τοκετού, πότε και πως πρέπει να επέμβει.

Είναι απόλυτα κατανοητό, η αγωνία και των δυο σας να μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η αναμονή και βλέπετε ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Αν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να περιμένετε,συζητήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να γίνει προσπάθεια πρόκλησης συσπάσεων της μήτρας, ή ωρίμανσης του τραχήλου με φάρμακα.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τη μητέρα και το μωρό πιο εντατικά όσο πλησιάζουμε ή περνάμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού, για να βεβαιωθούμε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Από το τέλος της 40ης εβδομάδας παρακολουθούμε το μωρό ανά 2 μέρες, και από το τέλος της 41ης εβδομάδας κάνουμε καρδιοτοκογράφημα κάθε μέρα. Σε περίπτωση που αισθανθείτε μειωμένη κινητικότητα του μωρού σας, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.

Ο γυναικολόγος σας γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να προσέξει και θα σας κατευθύνει ανάλογα, πριν το μωρό σας παρουσιάσειυποξία. Θα καθορίσει την ανάγκη και τον τρόπο παρέμβασης, για να αποφύγειπεριγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω περιγεννητικής ασφυξίας.

Να θυμάστε πάντα πως είμαστε σύμμαχοί σας στην προσπάθεια να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό.