εβδομάδα 6

Το μωρό σου είναι τώρα 6 χιλιοστά περίπου. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημεία που θα αναπτυχθούν τα πόδια και τα χέρια. Σημαντικά όργανα αναπτύσσονται. Η καρδιά χτυπά δυνατά, το συκώτι, το στομάχι και το έντερο σχηματίζονται, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται.

Μπορεί να παρατηρήσεις κάποια αύξηση του σωματικού βάρους σου από την εβδομάδα αυτή. Βέβαια επειδή είναι πολύ συχνή και η ναυτία οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν σταθερότητα ή και μείωση του βάρους τους. Οι περισσότερες γυναίκες θα αποκτήσουν γενικά περίπου 5 κιλά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η μήτρα σου αλλάζει σε μέγεθος τώρα και καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.

Κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ωστόσο θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου για να σε συμβουλεύσει.

Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρή μορφή της ασθένειας που ονομάζεται υπερέμεση. Αυτή είναι μια επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από έντονη ναυτία και πολύ συχνούς εμέτους. Πιθανόν να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, επειδή οι γυναίκες που πλήττονται από αυτό μπορεί να εμφανίσουν έντονη αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές ελλείψεις και μεγαλύτερη απώλεια βάρους από το κανονικό. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχεία απώλεια βάρους,ταχυκαρδία, αδυναμία και συχνούς εμέτους. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αν και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η νεότερη ηλικία της μητέρας, η παχυσαρκία, οι παθήσεις του θυρεοειδή, η πρώτη εγκυμοσύνη όπως και το έντονο στρες είναι παράγοντες κινδύνου για την κατάσταση. Η νοσηλεία συμβάλει στην αποκατάσταση υγρών που χάνεται μέσω εμετού και βοηθούν στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών. Ο γιατρός σου μπορεί να προτείνει και άλλα θρεπτικά συμπληρώματα βιταμινών. Εάν αντιμετωπιστεί δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για το μωρό σου.


Για την πρωινή ναυτία δοκίμασε να φας μία φρυγανιά στο κρεβάτι πριν σηκωθείς, ή πιες μία γουλιά χλιαρό νερό και μετά μπορείς να σηκωθείς. Αν έχεις έντονη τάση για εμετό, ή πολλούς εμετούς ενημέρωσε τον γυναικολόγο σου.